Fodor József Élelmiszeripari iskola

2020.12.10. 16:38

Amit itt megtanulnak, azzal elhelyezkedni is könnyű

A koronavírus miatt a legtöbb középiskola egyelőre maximum csak virtuálisan tud nyílt napokat tartani, még az oktatás is online zajlik az intézményekben. Megnehezedett tehát az iskolaválasztás a nyolcadikosok számára. Nekik segítünk intézménybemutató sorozatunkkal. Ismerjék most meg a Fodor József Élelmiszeripari Szakképző Iskolát.

Timár Kriszta

Alföldi ASZC Fodor József Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola

Fotó: Karnok Csaba

Az Agrárminisztérium fenntartásában működő Alföldi ASZC Fodor József Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola tanulói – ahogyan a neve is mutatja – élelmiszeripari képzésen vehetnek részt. A technikumi osztályokban húsipari, sütő- és cukrászipari, tejipari, tartósítóipari és takarmányipari technikusi képesítések közül lehet választani.

Alapozás és specializáció

A diákok ebben a képzési formában az első két évben egységes élelmiszeripari alapozó képzést kapnak, a 10. év végi alapozóvizsga után spe­cializálódhatnak a kiválasztott szakra. A 13. év végén aztán egyszerre tesznek érettségit és szakmai vizsgát

– mondta el Dombovári Tamás igazgató. Akik a szakképzést választják, pék, pék-cukrász, hentes- és húskészítmény-készítő, konzervipari termékkészítő vagy tejtermékgyártó képesítést szerezhetnek. Ők egyéves alapozás és alapvizsga után választanak szakot, ahol további két évet tanulnak.


Fotó: Karnok Csaba

Saját tanműhely

Az iskola legnagyobb előnye, hogy saját tanműhelyekkel rendelkezik – ez a Dél-Alföldön is egyedülálló. Itt biztosítják a gyakorlati képzést, az előállított termékek pedig kereskedelmi forgalomba kerülnek. – A 20-25 fős osztálylétszámok lehetővé teszik, hogy minden tanulóra odafigyelve tudjunk oktatni – hangsúlyozta az igazgató. ­Idegen nyelvek közül az angol vagy a német választható, de tervezik a francia bevezetését is, mivel az iskola komoly szakmai kapcsolatokat ápol Franciaországgal.

Diákjaink szakmai gyakorlatra is elutazhatnak oda, ahogyan Finnországba vagy Erdélybe is. A legjobb tanulóink hathetes tanulmányi utakra nevezhetnek, így segítjük őket a még alaposabb szakmai ismeretek elsajátítására. Ennek köszönhetően többen vállalnak a végzés után külföldön munkát, és az a tapasztalat, hogy ott is jó munkaerőnek bizonyulnak

– mesélte Dombovári Tamás.


Fotó: Karnok Csaba

Könnyű elhelyezkedni

Az itt megszerezhető szakmák hasznosságáról az intézményvezető elmondta, könnyű velük munkát találni. – A többség a környékbeli üzemekben helyezkedik el, a tanulóink egy része pedig saját vállalkozást nyit – beszélt a lehetőségekről. Hozzátette: arra is lehetőség van, hogy a szakképzésen részt vevők szakmájuk megszerzése után is az iskolában maradjanak és megszerezzék az érettségit. Ez a fajta kiegészítő képzés már évek óta sikeresen működik.

Az iskolába nincs se írásbeli, se szóbeli felvételi, a hozott pontok alapján rangsorolják és veszik fel a diákokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában