Szeged

2020.12.17. 10:03

Ez marad a sóházból a Felső-Tisza parton

A munkálatokkal várhatóan 2021 októberében végeznek majd.

Farkas Judit

Olvasóink aggódnak, de nem bontják, hanem átépítik a sóházat a Felső Tisza-parton. Fotó: Frank Yvette

Fotó: Frank Yvette

Megírtuk: a kormányhivatal megerősítette információinkat, miszerint nem lebontják, hanem átépítik a szegedi sóházat a Felső Tisza-parton. A védett épület 1883–1886 között épült sóraktárnak, a munkálatokat aggodalommal fogadták helytörténettel foglalkozó szegedi internetes oldalakon.

Az épületben üzemelő játékáruházat működtető REGIO Kft. a napokban közleményt adott ki az átépítéssel kapcsolatban. Azért döntöttek a felújítás mellett, mert a kiszolgálóhelyiségek nagy része üresen állt, elavult műszaki állapota miatt. A felújítás a műemléki jelleg megtartásával zajlik, műszaki és épületgépészeti munkákat is végeznek, de az áruház a felújítás alatt is üzemel.

A helyi védett főépület homlokzatait meghagyják,

a mellék­építményeket visszabontják, helyükön zöldterületet, játszóteret és fákkal szegélyezett parkolókat alakítanak majd ki.

A tetőteret információink szerint beépítik. A tervek szerint a homlokzaton a Szeged város életében egykor fontos szerepet játszó só is megjelenik majd, A só című magyar népmeséből kerül fel egy idézet. A teljes rekonstrukció várhatóan 2021 októberéig tart.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában