A cél a felelős állattartás

2020.12.12. 13:25

Felelős gazdikat képez a vadaspark online

A tavaszi karanténidőszak slágere a kertészkedés volt, a téli lezárásnál és ünnepek alkalmával előkelő helyre jönnek fel a lakásban tartható házi kedvencek. A Szegedi Vadaspark Gazdiképzőt indított a felelős állattartásért: két tengerimalac és egy leopárdgekkó életét követhetik majd a honlapon és a Facebook-oldalon.

Farkas Judit

 

Réka, Bob és Teodor kalandjait rendszeresen követheti bárki. Fotó: Szenti-Kis Réka/Szegedi Vadaspark

SzegedBob és Teodor már elfoglalta a helyét az irodában, Eddie ké­­sőbb költözik – a három név három lakásban tartható kisállatot takar. Bob egy abesszin, Teodor trikolór tengerimalac, öt-hat hetesek. Sok megunt ma­­lacka kerül a vadasparkba, a két állat már ott született. A harmadik állat egzotikusabb, egy leopárdgekkó, neki még he­­lyet kell kialakítani. A Szegedi Vadaspark Gazdiképzője a gyakorlati tudnivalók – mit egyen kedvencünk, mennyi he­­­lyet kapjon – mellett felelős állattartásra is neveli az újdonsült kisállat-tulajdonosokat.

Szenti-Kis Réka ötletgazda, a vadaspark rendezvényszervezője már az első bejegyzésben összefoglalta:

„Egyrészről tudjuk, hogy óriási öröm egy nagyon vágyott kiskutya, kiscica vagy tengerimalac, de azt is tudjuk, mennyi áldozattal, odaadással és törődéssel jár egy ilyen kis állat. Közhelyesnek tűnik, de egy állatért élete végéig felelősséggel tartozunk. Ezt a felelősségvállalást jobb esetben közösen tudjuk a gyerekkel vagy párunkkal, családunkkal megtanulni, hiszen ha már ő nálunk van, akkor nem csak akkor kell foglalkoznunk vele, amikor kedvünk van hozzá.”

A cél az volt, hogy megmutassák, mekkora élmény és egy­­ben mekkora felelősség is az állattartás.

Az első bejegyzésből a tengerimalac-tartás alapjairól is sokat megtudhatunk. Például azt, hogy társas lény, nem érzi jól magát egyedül, de ha nem akarunk felesleges szaporulatot, egynemű állatokat tartsunk együtt.

– Ez nekem is tanulás, hiszen nem vagyok profi állatgondozó, és én is először tartok gekkót és tengerimalacot

– mesélte Ré­­ka. Azt is megtudtuk, hogy a malackák már kezdik megszokni új helyüket, és a kicsi, Teodor a bandavezér, bátrabb, jön-megy, érdeklődik. Hamarosan bemutatják Eddie-t is.

Érdemes követni a bejegyzéseket mindenkinek, aki kisállattartáson gondolkodik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában