A Magyar Falu Program a temetők rendbetételét is segíti

2020.12.07. 13:44

Megújul a baksi ravatalozó

A Magyar falu programban 2,5 millió forint támogatást nyert Baks a ravatalozó részleges felújítására.

Imre Péter

20201201 Baks felújították a ravatalozót fotó: Kuklis István Délmagyarország DM KI

Fotó: Kuklis István

A baksi ravatalozó részleges felújítását követően, tavasszal a tervek szerint a lélekharangot is visszahelyezik a temetőbe, szebbé, emlékezetesebbé téve ezzel a jövő évi húsvéti ünnepeket – tudtuk meg Búza Zsolt polgármestertől.

Az ajtókat már kicserélték, míg a külső ravatalozó festése, az úgynevezett verébdeszkák rendbetétele tavaszra marad. A falu első embere azt is elmondta: később a belső teret is szeretnék megújítani, ehhez folyamatosan keresik a pályázati lehetőséget.

– Ha már minden közintézményünket fejlesztettük, korszerűsítettük, a temető sem maradhatott ki, mert mindig is büszkék lehettünk rendezettségére, tisztaságára. Jövő húsvétra pedig újabb mérföldkőhöz érkezünk, mert felállítjuk a lélekharangot, már legalább 10 éve nincs ilyen a sírkertben. Az egykori imaházban lévő, 1879-ben Budapesten öntött harang kerül majd a helyére, a temetőbe. Előtte természetesen rendbe hozzuk – ez valószínűleg a tisztítását jelenti –, evégett már kapcsolatba léptünk Pusztaszer polgármesterével, Máté Gáborral, ők a közelmúltban végeztek hasonló rekonstrukciót – közölte Búza Zsolt.

Bakson kívül Csengele – a fenntartó egyházközség pályázott – és Ópusztaszer is nyert a Magyar falu programban temetői felújításra. Előbbin az 1,5 millió forintot az úgynevezett halotthűtő cseréjére fordítják, míg utóbbi településen az önkormányzati üzemeltetésű sírkertben az 1,2 millióból a bejárathoz közeli kerítésrészt és a nagykaput újítják meg – tudtuk meg Tóth Tibor és Makra József polgármesterektől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában