Helyi közélet

2020.12.02. 16:51

Sokáig húzódott a kőfal javítása Vásárhelyen

Most állítják helyre Vásárhelyen, az Árpád utcánál azt a kőfalrészt, ahol nyár végén egy darabon leomlott. A környék lakói ettől függetlenül aggódnak, hogy tovább pusztul a fal.

Kovács Erika

Most, tél elején láttak hozzá a kőfal kialakításához.

Fotó: Kovács Erika

Októberben írtuk meg, hogy Hódmezővásárhelyen, az Ár­­pád utcánál, az emeletes házak mögötti területen egy darabon leomlott a kőfal. A bálványfa vastag gyökerei nyomták szét.

Hónapok óta veszélyes

A fal ezen szakasza egy lakótelep tövében található. Az épületek és a fal közötti füves területen nagyon szeretnek játszani a gyerekek, amit korábban a szülők sem bántak, mert az egy viszonylag biztonságos terület. Most viszont már nem tartják biztonságosnak, mert a fal hónapok óta veszélyes.

Egy édesanya lapunknak azt nyilatkozta, már nem engedi ki oda a gyermekét.

A leomlott szakasz melletti rész is kifelé dől, csak idő kérdése, hogy mikor omlik le ott is. A környék lakói szerint ki kellene támasztani.

Most, tél elején láttak hozzá a kőfal kialakításához.

Nem sikerült kiirtani

Még májusban, Fejes Péter ön­­kormányzati képviselő, kertészmérnök javaslatára az önkormányzat a belvárosi szakaszon hozzálátott a kőfalból kinőtt, főként bálványfák kiirtásához. A fák törzsét vegyszerrel injekciózták be, a sarjakat is lekezelték, amitől elvileg ki kellett volna száradniuk.

Akkor Fejes Péter a polgármesteri hivatal gyorshírszolgálatán megjelent poszthoz azt a kommentet fűzte, hogy „Az idei évben már nem feszegeti tovább a falat” a bálványfa. Ez nem így történt, ahogy az Árpád utcai eset is mutatja.

Fejes Péter ősszel arról be­­­szélt lapunknak, hogy

a bálványfa nagyon agresszív, szinte mindent túlél.

Ha maradt benne élő rész, akkor újra kihajt. Szerinte ez történt az Árpád utcánál is. A képviselőnek azt ígérte a HMSZ Zrt., hogy még a tél előtt kijavítják a sérült falszakaszt, amit most végeznek.

Lassan az enyészeté lesz

– Vásárhelynek a kőfal a szimbóluma, az egyik nevezetessége. Rossz nézni, hogy az enyészeté lesz. Nem igaz, hogy már hetekkel ezelőtt nem tudtak volna két embert keríteni, hogy jó időben legyen kész a munka. Most kezdtek hozzá, amikor már tél van – dohogott egy kutyát sétáltató férfi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában