Iskolabemutató

2021.01.17. 11:30

A hit és tudás szolgálatában már háromszáz éve a piaristák

A koronavírus miatt a középiskolák idén maximum virtuá­lisan tudtak nyílt napokat tartani, még az oktatás is online zajlik az intézményekben. Megnehezedett tehát az iskola­választás a nyolcadikosok számára. Nekik segítünk intézménybemutató sorozatunkkal. Ismerjék most meg a Dugonics András Piarista Gimnáziumot.

Timár Kriszta

Négyféle képzéstípussal várják a diákokat. Fotó: Frank Yvette

Fotó: Frank Yvette

Három osztályban négyféle kép­­zéstípussal várja a diákokat szeptemberben a Dugonics András Piarista Gimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium. A hatodikosok számára egy természettudományos orientációjú hatosztályos képzés indul, a nyolcadikosok pedig sport–tehetséggondozó, emelt óraszámú angol és általános képzések közül választhatnak.

– A hatosztályos gimnáziumi osztályunkban a diákok az első két évben emelt óraszámban tanulják a matematikát, illetve természettudományos laborgyakorlatokon is részt vesznek – mondta el Jusztinné Nedelkovics Aliz igazgató. Szintén 7. osztálytól indul az emelt óraszámú nyelvoktatás, a 9. évfolyamtól má­­sodik nyelvként az angol és német mellett francia, latin, olasz és spanyol vehető fel – ugyanezek a nyelvek egyébként a többi osztályban is elérhetők.

Mindezek mellett 9. és 10. évfolyamon öt tantárgyból választható emelt óraszámú képzés.

A négy évfolyamos sportképzést azoknak ajánlják, akik még nem találták meg a képességeiknek megfelelő sportágat, vagy hetente 3-5 délutáni edzésen és rendszeres hétvégi versenyeken vesznek részt, illetve kiemelke­­dő sporteredményekkel rendelkeznek.

– Modern sportcsarnokunk, sportpályáink, rekortán futókörünk és csoportbontásos testnevelésórák segítik a tréningeket, emellett pedig élsportolói státuszt lehet szerezni, amelynek köszönhetően a tanulmányok könnyebben összeegyeztethetők a sporttevékenységgel és mentortanár segít az esetleges lemaradások bepótlásában – magyarázta az igazgató.

A négy évfolyamos angolképzés célja felkészíteni a tanulókat arra, hogy

érettségi után szakterületükön, Magyarországon vagy angol nyelvterületen nyelvtudásukat kamatoztatni tudják.

– Célunk, hogy legkésőbb a 11. évfolyam végén a B2 vagy C1 szintű komplex nyelvvizsgát, illetve az előrehozott érettségit le tudják tenni a diákok, lehetőség szerint emelt szinten. Ehhez heti 5 órában oktatjuk nekik az angolt – mondta Zsova Tamás igazgatóhelyettes. Az általános képzésen pedig 9. és 10. évfolyamon fakultatívan választható a tehetséggondozó, emelt óraszámú természettudományos vagy történelemképzés. Aki nem választ ilyet, annak köte­le­­ző a tanulásmódszertani foglalkozás.

A gimnázium minden osztályában csoportbontásban oktatják az idegen nyelv, informatika és a művészeti tárgyakat. Az emelt szintű érettségire 11. és 12. évfolyamon fakultáción készítenek fel. Az órarendbe heti 2 hittanóra van beillesztve, a közösségekben a keresztény életet hivatásként értelmezik.

A felvételi kérelmekről a ta­nulmányi eredmények, a központi írásbeli és a szóbeli vizsga eredményei alapján döntenek, a sporttagozatos képzésen pedig gyakorlati vizsga is van.

– Célunk, hogy olyan kultúrát teremtsünk, amelyben hivatását mindenki Istentől kapott adományként keresi és fedezi fel, dönt mellette, gondozza és kiteljesíti.

Diákjaink a hivatáskeresést közösségben élik meg, amelyhez személyes kísérés mellett korszerű tudást biztosítunk – zárta gondolatait az igazgatónő.

Gimnáziumok és szakközépiskolák bemutatása

A dosszié további cikkei

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában