Egészségügyi és kreatív ágazatok közül lehet választani a Kossuth Zsuzsában

2021.01.20. 13:59

Ápolástól a divattervezésig

A koronavírus miatt a középiskolák idén maximum virtuá­lisan tudtak nyílt napokat tartani, még az oktatás is online zajlik az intézményekben. Megnehezedett tehát az iskola­választás a nyolcadikosok számára. Nekik segítünk intézménybemutató sorozatunkkal. Ismerjék most meg az SZTE Kossuth Zsuzsanna Technikum és Szakképző Iskolát.

Timár Kriszta

A tanterem mellett az egyetemi klinikákon is gyakorolhatnak az egészségügyi osztályok diákjai. Fotó: Török János

A Szegedi Tudományegyetem fenntartásában működő SZTE Kossuth Zsuzsanna Technikum és Szakképző Iskolában szeptemberben három osztály indul egészségügyi és a kreatív ágazatban.

Végig ösztöndíjat kapnak

Horváth Levente Attila igazgató elmondta, ahogyan minden technikumi képzésre, ezekre is általánosságban az jellemző, hogy az első két évben a diákok általános képzést kapnak. Tizedik végén ágazati vizsgát tesznek, két évvel később a legtöbb tantárgyból leérettségiznek, így a 13. évre már csak a szakmai tárgyak és az idegen nyelv marad.

– A diákok tanulmányaik megkezdésének pillanatától ösztöndíjat kapnak, 11. évfolyamos koruktól pedig szakképzési munkaszerződésük lesz, amelynek jóvoltából a minimálbér 60 százalékát kapják meg

– tette hozzá az igazgató.

Gyakorlat a klinikákon

Az iskola két egészségügyi osz­tályából az egyik fele emelt szintű angolos lesz.

– Ők heti 6-7 órában tanulják az idegen nyelvet. Az angolt egyébként az összes többi osztályban is oktatjuk, azokban is lehet emelt szintet választani, 11. évfolyamon pedig az egyetemmel együttműködve középszintű nyelvvizsgára felkészítő tanfolyamot is szervezünk, így segítve diákjainkat – emelte ki Horváth Levente Attila.

Az egészségügyi ágazatban általános ápoló vagy mentőápoló, fogászati vagy gyógyszertári asszisztens, il­letve rehabilitációs terapeuta szakmák közül lehet választani. Utóbbiban képzik például a gyógymasszőröket. A diákok gyakorlatuk jelentős részét az egyetemi klinikákon végezhetik, de az Erasmus-programnak köszönhetően erre külföldön is van lehetőség.

A tanterem mellett az egyetemi klinikákon is gyakorolhatnak az egészségügyi osztályok diákjai.
Fotó: Török János

Garantált elhelyezkedés

Kreatív ágazatban egy osztály indul: fél divattervező és stílustanácsadó, illetve fél grafikus. Előbbit elsősorban azoknak ajánlják, akik jól tudnak rajzolni. Az igazgató megjegyezte: ez a szakma az iskolában esti tagozaton szintén elérhető ruhaipari technikus képzéssel együtt szinte garantált elhelyezkedést tud biztosítani a környékbeli könnyűipari cégeknél.

– A grafikusoknak elsősorban tervezőgrafikát oktatunk és számítógépes alkalmazások használatát, így ők elsősorban a reklámszakmában, a marketing területén tudnak később dolgozni – mondta az intézményvezető.

Bár a Kossuth Zsuzsanna iskolában többségében lá­nyok tanulnak, az ápoló, gyógymasszőr és grafikus képzésen egyre több a fiú is. Az intézmény saját iskola­pszichológussal rendelkezik, mert fontosnak tartják, hogy odafigyeljenek a diákok lelki egészségére. A felvételihez a központi írásbelit kell megírni, ennek eredménye mellett a hozott pontokat veszik figyelembe.

Gimnáziumok és szakközépiskolák bemutatása

A dosszié további cikkei

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában