Repülni csak éssze

2021.01.18. 18:11

Kötelező online vizsga és regisztráció vár a pilótákra -Változott a dróntörvény

Dróntörvény: 2021 januárjától megváltoznak a pilóta nélküli légijárművekre, ismertebb nevükön a drónokra és azok használatára vonatkozó szabályok Magyarországon. Az általunk kérdezett fotósok üdvözölték a változtatásokat, de kétségeiknek is hangot adtak.

Arany T. János

Dobóczky Zsolt fotóművész 2016 óta használt drónt légi felvételek készítéséhez. Fotó: Török János

Fotó: Torok Janos

Számos cikkben írtunk a drónozást szabályozó intézkedésekről, törvényekről, most a legter.hu szaklap segítéségével számolunk be a legfontosabb változásokról, majd fotósokat kérdezünk, mi a véleményük a legújabb dróntörvény ről.

Nyílt kategória

Az utóbbi években jelentősen megnövekedett a drónfelhasználók száma. Segítségükkel eddig nem látott távlati fényképek és videók készíthetők, de szinte bármely vállalkozás számára hasznos kiegészítő lehet. Az úgynevezett nyílt kategória alapkövetelménye, hogy a drón legfeljebb 120 méterre távolodhat el a föld legközelebbi pontjától, továbbá a távpilótának segédeszköz, például távcső nélkül folyamatosan látnia kell a drónt.

Dobóczky Zsolt fotóművész 2016 óta használt drónt légi felvételek készítéséhez.
Fotó: Török János

No Drone Zone

Az egyik legfontosabb szabály, hogy lakott területen belül csak eseti légtér megléte esetén lehet drónt működtetni, viszont lakott területen kívül nem kötelező eseti légtér igénylése. A drónozás számára tiltott vagy korlátozott légtérrészek, az úgynevezett No Drone Zone-ok ellenőrzésére kötelező egy mobilapplikáció használata, ami egyúttal bejelentő felületként is funkcionál.

Anna és Zsolt

Vadász Anna már gyermekkora óta foglalkozik fotózással, a drónozással, mint mondta, egy éve kezdett el ismerkedni. – Az új dróntörvény a mai napig még kicsit átláthatatlannak tűnik. Nem volna vele gond, ha olyan szabályrendszert hozna létre, ami egyértelműen a biztonságot szolgálja, de itt most szerintem korlátozzák, szinte ellehetetlenítik a drónnal való fotózást, videózást. Számomra csak annyiban jelent változást, hogy meg kell csinálnom az EU-s vizsgát, nyilvántartásba kell helyezni a drónt és az üzembentartót, azaz engem. Főleg természetfotózásra használom, amihez nem kell külön engedély – magyarázta. Dobóczky Zsolt szegedi fotóművész dicsérte a törvényt, de szerint is vannak még tisztázatlan részletek a pilótavizsgával és a regisztrációval kapcsolatban.

Mozdulatlanságba fagyott a mártélyi víztükör a drónnal készült felvételen.
Fotó: Dobóczky Zsolt

Pánikba estek a dróntörvény miatt

– A rendőrök eddig nem piszkáltak minket, ezután jobban odafigyelnek majd szerintem. Fórumokat és hozzászólásokat olvasgatva azt láttam, hogy megint elkapta a pánik a drónosokat, szidják a rendszert ahelyett, hogy alaposan utánanéznének.

Örültem, hogy végre kimondták, nem lehet emberek fölé menni. Amikor fesztiválokon láttam, hogy a fejem fölött kolbászolt, mindig eszembe jutott az enyém, ami rajtam kívül álló ok, motorhiba miatt lezuhant – mondta lapunk fotóriportere, Török János, aki 2019-ban az év drónfotósa versenyen harmadik helyezett lett Bivalyok című felvételével.

Óvatos duhaj

Így írta le magát Duka Félix, a Móra-Net Tv főszerkesztője, aki öt-hat éve használ drónt.

– Óvatos duhaj vagyok, nem megyek magasra és nem megyek messzire.

A dróntörvényt egyelőre azért nem értem, mert egyelőre minden bizonytalannak tűnik, pont a részletek nincsenek kidolgozva. A probléma, hogy sokat felelőtlenül használják a drónokat. Ehhez intelligencia kell, de az az online vizsga se fogja szűrni – fogalmazott.

A behavazott sándorfalvi tájon mintha a levegőben lebegnének a fák.
Fotó: Török János

Drón a hivatalos elnevezés szerint pilóta nélküli légijármű. Ide sorolhatók a klasszikus értelemben vett modellrepülőgépek, valamint a nagyon kis méretű, kamera nélküli játékok is.

Bűncselekmény is lehet

Ha fényképet vagy videót szeretnénk készíteni valakiről, ahhoz az illető személy szóban, írásban vagy ráutaló magatartással történő hozzájárulása szükséges. Nincs ez másképp a drón kamerájával felvett képek esetében sem. Csak szabálysértésnek minősül, ha egy személyről vagy annak lakásáról engedély nélkül, felismerhető módon készítünk képet, viszont ha a megfigyelés célja igazolódik, például a tevékenység rendszeresen ismétlődik, akkor már bűncselekmény valósul meg, amely sokkal szigorúbb büntetéssel járhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában