Szeged

2021.01.28. 14:00

Kérdéses a Cserepes sori piac sorsa

Nem lehet biztosan tudni, hogy mi lesz jövő héttől a Cserepes sori piaccal. Az köztudott, hogy a szegedi önkormányzat bezá­ratná az egészet, ezt viszont nagyon sokan ellenzik. Ráadásul a Mindenki Szegedért Mozgalom szerint meg sem tehetnék, mert a veszélyhelyzet alatt a város nem hozhatott volna ilyen döntést. Ezt a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal is hasonlóan látja.

Suki Zoltán

Szeged – 2021.01.27. Mi lesz a cserepes sori piaccal? Képen: Hétköznap 15 órakor zárják a kapukat. Fotó: Karnok Csaba (KC) – Délmagyarország (DM)

Fotó: Karnok Csaba

Bezáratná január végétől a Cserepes sori piacot az önkormányzat – derült ki a szegedi közgyűlés pénzügyi és vagyongazdálkodási bizottságához benyújtott előterjesztésből még tavaly novemberben. Erről – mivel a koronavírus-járvány miatt veszélyhelyzet van, és nem lehet közgyűlést tartani – Botka László polgármester egyedül döntött.

Az ötlet pedig Rácz Attila, a piac korábbi vezetőjének a fejéből pattant ki, de már Vöneki Edit új ügyvezető hajtja végre.

Rácz többek között azzal indokolta a lépést, hogy a Cserepes soron tavaly novemberben mindössze 34 bérlő volt, és közülük is többen felmondtak az év végével, ráadásul a környéken lévő sok szupermarket elszipkázta a vásárlókat a piacról.

A döntésen sokan felháborodtak

Haág Zalán, a KDNP frakcióvezetője korábban elmondta lapunknak, hogy a városvezetés szándéka évek óta egyértelmű: a „szegények piacát” " target="_blank" rel="noopener noreferrer">fel akarja számolni, a területet pedig el akarja adni. Ebben eddig némi akadályt jelentettek a cég kisebbségi tulajdonosai, de a veszélyhelyzetet fölhasználva most elérkezettnek látták az időt az eddigi kereskedelmi tevékenység kivégzésére.

A szegedi Fidesz frakcióvezetője egyebek mellett arra lenne kíváncsi, hogy miért nem viszi tovább Rácz Attila és zárja le a gazdálkodást, hiszen ő jól ismeri az árusokat és a céget is. Tápai Péter lapunknak azt mondta, hogy a jelenlegi vezetés nem ért a piac üzemeltetéséhez, koncepció nélkül működtette, ami a mostani helyzethez vezetett.

A Fidesz ráadásul úgy gondolja, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben enyhén szólva is nem a legjobb döntés az ingatlanok eladása.

Mást mond a hivatal, mást a Cserepes sori piac

Közben pedig akcióba lépett a Mindenki Szegedért Mozgalom. A vezetőjük, Szabó Bálint azt mondta, hogy egy kormányrendelet szerint a járványügyi veszélyhelyzet alatt nem lehet felmondani a bérlőkkel kötött szerződést, és semmilyen önkormányzati vagyont nem szabad eladni. Ez viszont a piac vezetése szerint nem vonatkozik rájuk, mert a piac nem a városé, csak az üzemeltető cég jelentős része szegedi tulajdon. A független önkormányzati képviselő megkereste az ügyben a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatalt is.

A bérlők védelme a rendelet célja

Ott azt mondták neki, hogy a kormányrendelet célja a bérlők védelme, és a rendelet szerint a veszélyhelyzet alatt lejáró bérleti szerződések automatikusan meghosszabbodnak. Tehát a hivatal és a Mindenki Szegedért Mozgalom szerint sem lehetne most lakatot tenni a piacra, de a vezetőség ezzel nem foglalkozik.

Mindenki mást mond arról, hogy bezár-e a legendás bevásárlóhely. Fotó: Karnok Csaba

Kiadtak egy közleményt, amiben azt írták, hogy a híreszteléssel ellentétben a piac január 31-én végleg bezár.

Február elsejétől a piacra kizárólag a korábban szerződéssel rendelkező bérlők, illetve kereskedők léphetnek be, de csak azért, hogy elvigyék a holmijukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában