A virslivel nem volt bajuk az ellenőrüknek

2021.01.21. 09:24

Kétmilliós bírságot szabtak ki egy élelmiszerüzletre

A korábbi évekhez képest javuló eredményekkel zárult a 2020-as téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés. Megyénkben csak egy üzletben találtak kirívó szabálytalanságot.

Kovács andrás

20200115 Szeged Kötelező zászlóval megjelölni a sertéshús származási helyét. Képen: Mars Tér, Temesvári húsbolt Fotó: Török János (TJ) Délmagyarország (DM)

Fotó: Török János (archív fotó/illusztráció)

Az ellenőrök a téli akció során a friss húst, a haltermékeket, a füstölt nyers és főtt húskészítményeket, a virsliket, a szaloncukrokat és a szezonális zöldség-gyümölcsöket ellenőrizték kiemelten. Laboratóriumban vizsgálták a diót, a mákot, a mandulát, a kókuszreszeléket, a bejglit és a friss csirkehúst. Kedvező, hogy a 20 virslimintánál nem merült fel kifogás a Magyar Élelmiszerkönyvben előírt minőségi jellemzőknél.

A korábbi évekhez képest javultak az eredmények, csökkent a higiéniai és a nyomonkövethetőségi hiányosságok aránya.

Az élelmiszerláncban végzett 2,5 ezer országos ellenőrzés során 49-szer figyelmeztetést, 117 esetben – összesen több mint 8 millió forint – bírságot szabott ki a hatóság. Csongrád-Csanád megyében 79 vizsgálat volt, 21 élelmiszer-előállítónál, 46 a for­­galmazásban, 12 pedig vendéglátóhelyen.

A járvány miatt megváltozott helyzethez igazodva kiemelten koncentráltak a kiszállítást végzőkre.

Csongrád-Csanád megyében az ellenőrök egy élelmiszerüzletre közel kétmilliós bírságot szabtak ki, és működését is felfüggesztették. Itt 13-féle le­­járt élelmiszert forgalmaztak, emellett az ellenőrök további 16 termékre bukkantak, amelyeken nem szerepelt minőségmegőrzési idő, vagy az rendkívül halvány volt.

Ezek között több hűtést igénylő tejtermék is volt, amelyet a pénztárgép mellett, szobahőmérsékleten tároltak.

Országosan a megvizsgált élelmiszerek 3,8 százalékát, 423 tételt, összesen 14,3 ezer kilogramm terméket kellett kivonni a forgalomból. Csongrád-Csanád megyében összesen 71 hazai és külföldi élelmiszertételt ellenőriztek a szakemberek, ezek közül 31-nél tiltották meg a forgalmazást. Ez mennyiségre 18 kilót, értékre 18 ezer forintot jelentett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában