Országszerte 75 ezer diák vesz részt a vizsgán

2021.01.21. 11:17

Nem lesz kötelező a maszk a vizsgán

Maximum tízen lehetnek egy teremben a diákok a szombati központi írásbeli felvételi vizsgán. Maszkot nem kötelező a dolgozatírás alatt viselniük, a testhőmérsékletet viszont belépés előtt ellenőrzik, néhány iskola pedig plusz biztonsági intézkedéseket is bevezetett.

Timár Kriszta

2020.05.06. Védőmaszkot viselő diákok a történelem írásbeli érettségi vizsga előtt a fővárosi Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnázium tantermében. Fotó: Móricz-Sabján Simon

Fotó: Móricz-Sabján Simon (illusztráció/archív fotó)

Több mint 75 ezer diák számára lesz jelentős nap a szombat, ek­­kor írják ugyanis a négy-, hat- és nyolcosztályos középiskolai képzésekre jelentkezők a központi írásbeli felvételi vizsgát. A koronavírus miatt idén rendhagyó módon bonyolítják le ezeket, különböző iskolák pedig akár eltérő szabályokat is hozhatnak a biztonság érdekében.

Ami közös, hogy egy tante­remben maximum 10 diák ül­­het.

Ez az intézkedés jelentősen megnöveli a helyigényt és a szükséges felügyelő tanárok számát. Szintén mindenhol számítani kell az intézménybe lépés előtt a testhőmérséklet-mérésre, illetve a kézfertőtlenítésre. Ez lelassítja a beléptetési folyamatot, ezért érdemes ezzel is számolni.

A legtöbb is­­kolában a 10 órás kezdés előtt fél órával korábban kell a gyerekeknek megérkezniük, de van, ahol csak 15 percet javasolnak, és olyan is, ahova 1 órával ko­­rábban oda kell érni. Idén a szülőket nem engedik be sehol: nekik az utcán kell várakozniuk. A vizsgák lebonyolítása során a felügyelő tanároknak maszkot, egyes iskolákban gu­­mikesztyűt is kell viselniük,

a diákoknak azonban a maszkviselés is csak a dolgozatírás megkezdéséig kötelező.

Szintén a koronavírus miatt bevezetett újdonság, hogy a két vizsgarész közötti negyedórás szünetben csak egyesével hagyhatják el a tantermet a diákok, hogy mos­dóba menjenek.

A vásárhelyi Németh László Általános Iskola és Gimnáziumba több mint százötven diákot várnak szombaton. Árva László intézményvezető elmondta, öt bejáraton lesznek megközelíthetők a vizsgatermek, hogy elkerüljék a sorban állást. A szegedi Eötvös József Gimnáziumban egy írásos nyilatkozatot is kérnek a diákoktól, hogy nem betegek és nem is voltak szoros kontaktusban koronavírusos beteggel az elmúlt időszakban. Gera Tibor főigazgató elmondta, náluk mindössze 8 diák lesz egy teremben, így tudják biztosítani a 134 felvételiző biztonságos elhelyezését másfél méteres távolságban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában