Lecsengőben a második hullám

2021.01.27. 07:00

Rég volt ennyire kevés új beteg

Díszdoktori címet adományoz a Szegedi Tudományegyetem Karikó Katalinnak, a koronavírus elleni vakcina kifejlesztőjének, az egyetem öregdiákjának. Közben Csongrád-Csanád megyében egy nap alatt 28 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, ami hosszú hónapok óta a legkevesebb napi új megbetegedés.

Munkatársunktól

Szeged, 20210126. Koronavírus járvány: szájmaszkot viselõ emberek a belvárosban. Fotó: Frank Yvette (FY), Délmagyarország

Fotó: Frank Yvette

Díszdoktori címet adományoz a Szegedi Tudományegyetem Karikó Katalinnak, a koronavírus elleni vakcina kifejlesztőjének, az egyetem öregdiákjának. Az elismerést az SZTE Szenátusa egyhangúlag támogatta. A kutató kisújszállási diákként részt vett a József Attila Tudományegyetem tehetséggondozó programjában, majd 1973-ban kezdhette meg egyetemi tanulmányait.

Karikó Katalin 1978 és 1982 között a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban végezte az egyetemi doktori értekezését megalapozó kutatómunkáját.

Tájékoztató készül

Átlátható tájékoztatót készítettek a koronavírus-vakcinákról szegedi kutatók. A Rádió88 számolt be arról, hogy a Szegedi Biológiai Kutatóközpont két kutatója, Horváth Péter és Kintses Bálint KOVIDők néven indított kezdeményezést, többek között Facebook-oldallal, ahol heti rendszerességgel közölnek hiteles információkat a témában felmerülő kérdésekről.

A két kutató ezúttal a már elérhető koronavírus-vakcinákról osztott meg egy tájékoztatót, amely részletesen elmagyarázza, mit kell tudni a kifejlesztett oltóanyagról.

Alacsony koncentráció

Jelenleg Szeged mellett Debrecenben, Egerben, Miskolcon, Nyíregyházán, Salgótarjánban, Székesfehérváron, Szolnokon, Tatabányán, Veszprémben, Zalaegerszegen, valamint öt Budapest környéki településen alacsony az új koronavírus örökítőanyagának koncentrációja – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Hivatal tegnap.

Azt is írták, hogy az eredmények alátámasztják, hogy a járvány második hulláma lecsengő szakaszban van, azonban a kedvező tendencia fenntartása érdekében továbbra is fontos a járvány­ügyi szabályok betartása.

28 új fertőzött

Közben az operatív törzs hivatalos adataiból kiderült, hogy Csongrád-Csanád megyében kedd reggelre egy nap alatt 28 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, ami hosszú hónapok óta a legkevesebb napi új megbetegedés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában