A számítógép vezérelte berendezések önállóan járnak a paprika- és paradicsomsorokban

2021.01.16. 09:44

Robotok az üvegházakban

A Szentesi Árpád-Agrár Zrt. hat permetező robotot állított munkába szentesi és szegvári üvegházaiban. A robotok segítségével gyorsabb és precízebb a növényvédő szerek kijuttatása.

Kovács Erika

A betáplált adatok alapján a robotok számolják ki, hová mennyi növényvédelmi szer szükséges. Fotó: Buleca Csaba

– A növényvédelmi robotok december közepétől a szegvá­­ri és a Szent László-i telephelyeinken, valamint az 5-ös üzem­egységünkben dolgoznak a paprika-, illetve a paradicsom­ültetvényekben – tudtuk meg Buleca Csabától, az Árpád-Agrár Zrt. kertészetének növényvédelmi vezetőjétől.

Állítható szórófejek

– A robotok nagyjából 120 centi hosszúak, 60 centi szélesek. A növényházakban elhelyezett fű­tőcsöveken mozognak, amelyek így sínpályaként is szolgálnak. A robotokon lévő 2-2, egyenként nagyjából 3 méter magas oszlopokon találhatóak a szórófejek, amelyek a permetezőanyagot ki­­juttatják a növényekre. A szórófejek szórási szöge állítható, és egyenként akár el is zárhatók, annak érdekében, hogy csak a kezeléshez szükséges, optimális mennyiségű növényvédő szer jusson a kultúrákra, a megfelelő helyekre.

A permetező robotok önműködően közlekednek a sorokban oda és vissza.

Egy tartályból tömlőn keresztül kapják a permetszert. A tömlőt attól függően, hogy merre mennek, lecsévélik, illetve feltekerik – mondta a szakember.

A robotok ellenőriznek

– A berendezést számítógép vezérli, amibe betápláljuk a permetezéshez szükséges adatokat, például a területegységre kijuttatandó permetszer mennyiségét, az üvegház adatait, a szórófejek típusát. Megadjuk azt is, hogy mennyi szórófejet kívánunk működtetni. A robot ez alapján számolja ki, hogy milyen nyomáson és milyen sebességgel kell haladnia a sorban. Le is ellenőrzi a bevitt mennyiséget, vagyis ha véletlenül rossz adatokat táplálnánk a számítógépbe, akkor kijelzi, hogy olyan beállítások mellett nem lehet végrehajtani a feladatot, és nem indul el, vagyis megtagadja a munkát.

Buleca Csaba hangsúlyoz­­ta, a robottechnológia pon­­tosabbá, precízebbé teszi a növényvédő szer kijuttatását.

A betáplált adatok alapján a robotok számolják ki, hová mennyi növényvédelmi szer szükséges.
Fotó: Buleca Csaba

A munkavégzés idejét lerövidíti, a dolgozók permetezőszerrel szembeni kitettségét pedig csökkenti.

Biológiai növényvédelem

– Az Árpád-Agrár Zrt.-nél integrált biológiai növényvédelmet folytatunk, ami azt jelenti, hogy a kártevők ellen főként hasznos ízeltlábúak betelepítésével védekezünk. Ha szükséges, a rovarok munkáját különböző korrekciós, növényvédő szeres beavatkozásokkal korrigáljuk. Ehhez is használjuk a robotokat, valamint biológiai preparátumok kijuttatásához is, amelyek ugyancsak a biológiai védekezést támogatják.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában