A modellváltás lehetőségéről tanácskozhatnak

2021.01.18. 12:51

Alapítványi fenntartás? Rendkívüli szenátusi ülést tartanak a Szegedi Tudományegyetemen

Feltehetően a Szegedi Tudományegyetem alapítványi fenntartásúvá alakítása lehetőségének ügye lesz az intézményvezetés által mára meghirdetett, rendkívüli szenátusi ülés központi témája, melyet a járványhelyzet miatt online formában tartanak meg.

munkatársunktól

20201026 Szeged Szegedi Tudományegyetem helyett Szent-Györgyi Albert nevét viselné a helyi univerzitás. Képen: Rektori hivatal épülete Szent-Györgyi Albert szobrával a Dugonics téren. Fotó: Frank Yvette FY Délmagyarország

Fotó: Frank Yvette

Negyven egyetemi dolgozónak és húsz egyetemi hallgatónak biztosítanak csatlakozási lehetőséget, az SZTE (Szegedi Tudományegyetem) vezetősége az ülés kapcsán semmilyen információt nem kíván közölni a nyilvánossággal.

A Szegedi Tudományegyetem átnevezésének ügyéhez hasonlatosan a hallgatók körében a Veritas Virtus Libertas hallgatói csoport vezetésével ismét egyre nagyobb teret nyernek a diákság elégedetlenségének hangjai arra hivatkozván, hogy újfent nélkülük terveznek döntést hozni az intézmény jövőjéről. Közösségi oldalukon az ülés nyíltságának biztosítását követelik az egyetemi polgárok számára.

A Szegedi Tudományegyetem rektori hivatala.


Fotó: Frank Yvette

A rendkívüli szenátusi ülés eredménye döntő lehet, ugyanis az Innovációs és Technológiai Minisztérium mai közleményében ismét leszögezte,

a modellváltás nem kötelesség, hanem lehetőség az egyetemek számára.

– Stratégiai cél, hogy a hazai felsőoktatás versenyképességét rugalmasabb és kiszámíthatóbb működési környezet növelje a magyar fiatalok magas színvonalú, korszerű képzése érdekében. Az ágazatot irányító minisztérium az idén kezdődő uniós pénzügyi ciklushoz igazodva egyezteti az intézményekkel stratégiai és fejlesztési terveiket. A kormány kizárólag az egyetemi szenátusok kezdeményezése esetén tárgyal majd a modellváltásról. A kormányzati döntéshozatali folyamat csak a szenátus kezdeményezésére, egyetemi döntést követően indulhat el – áll a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában