Tolvajok garázdálkodtak Makón

2021.01.23. 20:30

Lelopták a díszeket a fiatalon elhunyt Vivien sírján lévő karácsonyfáról

10 ezer forintos nyomravezetői díjat tűzött ki egy elkeseredett édesanya, hogy megtudja, ki dézsmálta meg a lánya sírjára kitett kis karácsonyfa díszeit, édességeit. A tragikusan fiatalon elhunyt lány, Rácz Vivien sorsát lapunk is követte – a temető szélmalomharcot vív a kegyeletsértő tolvajokkal.

Szabó Imre

Igaz Ágnes a sírnál, amit a lelketlen tolvaj kegyeletsértő módon megdézsmált.

Forrás: Délmagyarország

Fotó: Szabó Imre

– Aznap este, amikor a fosztogatás után hazajöttünk a temetőből, imádkoztam a tolvajért. Azt kértem, neki soha ne kelljen átélnie mindazt, amit nekünk kellett

– mondta Igaz Ágnes. A makói édesanya a minap közösségi oldalán számolt be arról, hogy a lánya, Vivien sírjára kihelyezett karácsonyfát valaki megdézsmálta.

A szaloncukrot megette

A tettes lelopott a fáról majdnem minden díszt, a szaloncukrokat pedig kicsomagolta és feltehetőleg megette, a csomagolópapírokat viszont ott hagyta a fenyőágakon.

– Ez már a harmadik karácsonyunk volt Vivien nélkül. Ilyenkor a közös családi sírra, amelyben a nagyszülei is nyugszanak, minden évben annyi díszt aggatunk, ahány tagú a családunk

– tette hozzá.

– Azokból a díszekből ho­­zunk, amelyekkel Vivien ékesítette mindig a szobájában neki állított kis fenyőt. Az korábban is előfordult néha, hogy néhány szaloncukor eltűnt, de a díszeket eddig nem bántotta senki – mondta az elkeseredett édesanya.

Igaz Ágnes a sírnál, amit a lelketlen tolvaj kegyeletsértő módon megdézsmált.
Fotó: Szabó Imre / Délmagyarország

Küzdött az álmaiért

Rácz Vivien sorsát lapunk is nyomon követte. Mint megírtuk, örökletes izomsorvadásos betegségben szenvedett, kerekesszékkel közlekedett. Ügyesen rajzolt, divattervező szeretett volna lenni – egy ízben a divatvilág sztárjai is összefogtak érte, hogy eljuthasson egy igazi párizsi divatbemutatóra. Ez nem jött össze, viszont felvették egy fővárosi gazdaságtudományi egyetemre.

Legyőzte a betegség

Tanulmányait azonban sokáig nem tudta elkezdeni, mert nem volt számára akadálymentes kollégiumi hely. Végül lapunk közbenjárásával sikerült a problémát megoldani. Már a diplomázásra készült, amikor 2018. október 11-én szervezete feladta a küzdelmet a végzetes kórral szemben.

Díj a nyomravezetőnek

A család a megdézsmált fa lát­­ványával múlt vasárnap szembesült, amikor le akarták szedni a díszeket. Igaz Ágnes közösségi oldalán azt írta, 10 ezer forintos nyomravezetői dí­­jat tűzött ki, hogy megtudja, ki okozott újabb mérhetetlen fájdalmat nekik. Erre a felhívásra eddig nem jelentkezett senki, és az édesanya szerint lehet, hogy nem is fog.

– Ha így lesz, a pénzt egy további összeggel megtoldva fel fogom ajánlani a temetőnek, hogy fordítsák a sírkert biz­­tonságának megerősítésére, például újabb kamerák vásárlására

– mondta.

A temető gondnoka szerint szélmalomharcot vív

A felháborító eset a belvárosi római katolikus temető kapuin belül tör­­­­tént. Makón lényegében minden sírkertet fosztogatnak – arról éppen néhány hónapja számoltunk be, hogy mit művelnek a hozzátartozók gyászára fittyet hányó lelketlen tolvajok.

Akkor megírtuk: rendszeresen lopják a friss virágot, a kiültetett palántákat, de olykor például a bronzdíszeket is lefeszegetik. A temető gondnoka, Csermák Szilvia azt mondta, amit lehet, igyekeznek megtenni a lopások ellen, még új kamerákat is felszereltek – ennek ellenére ez szélmalomharcnak tűnik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában