Szeged

2021.01.27. 14:00

Főleg leendő zeneművészeket képeznek a Vántusban

A koronavírus miatt a középiskolák idén maximum virtuá­lisan tudtak nyílt napokat tartani, még az oktatás is online zajlik az intézményekben. Megnehezedett tehát az iskola­választás a nyolcadikosok számára. Nekik segítünk intézménybemutató sorozatunkkal. Ismerjék most meg az SZTE Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakgimnáziumot.

Timár Kriszta

A Vántusban bármilyen klasszikus hangszer, illetve magánének tanulása választható.

Fotó: Frank Yvette

Az SZTE Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakgimnázium, bár jelenlegi formájában 2004-ben lett megalapítva, a nagy múltú szegedi középfokú zeneoktatás jogutódja, így története 1952-ig nyúlik vissza. Az intézmény 2005 óta gyakorló iskola: az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar hallgatói itt végzik tanítási gyakorlatukat. Szeptemberben két osztály indítását tervezik, a művészeti szakgimnáziumokra vonatkozó előírások alapján maximum 16-16 fős osztálylétszámokkal.

Újvári István intézményvezető elmondta, az intézményben bármilyen klasszikus hangszer, illetve magánének tanulása választható.

– A szakmai tárgyak között van kamarazene, korrepetíció, kötelező zongora, szolfézs, zeneelmélet, zenetörténet, zenekar és kórus. Mindezek mellett természetesen tanulják a diákok a kötelező érettségi tárgyakat – idegen nyelv az angol –, valamint művészeteket, digitális kultúrát, komplex természetismeretet és testnevelést

– sorolta az intézményvezető.

A Vántusban bármilyen klasszikus hangszer, illetve magánének tanulása választható.
Fotó: Frank Yvette

A négy plusz egy éves képzési struktúrában érettségit szereznek a diákok, mely egyenrangú bármelyik középfokú oktatási intézményben megszerezhető érettségivel.

– Ezt követően lehetőség van 13. évfolyamon folytatni a középiskolai tanulmányokat az iskolánkban, mely klasszikus zenész szakképesítésnek megfelelően klasszikus zenész (a hangszer megjelölésével)- magánénekes OKJ-vizsga megszerzésére irányul

– tette hozzá Újvári István.

A felvételi hangszeres és szolfézs-képességfelmérésből áll.

A központi írásbeli vizsga megírására az ebbe az intézménybe jelentkezők számára nem volt elvárás, előzetes zenei képzettségre viszont szükség van. A Vántus iránt érdeklődőknek egyébként érdemes részt venniük a 2016 óta minden évben megrendezésre kerülő Csongrádi Zenei Táborban, melyet az iskola szervez 12–14-éves, klasszikus zenét tanuló gyermekek számára.

Sokan ugyanis az itt szerzett tapasztalatok után választják ezt az intézményt középfokú továbbtanulásuk helyszínéül. Az iskolában végzett tanulók 90-95 százaléka egyébként jellemzően egyetemek zeneművészeti karain, illetve a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen tanul tovább, de több diák választott már neves külföldi zeneművészeti felsőoktatási intézményt is.

Az intézményvezető elmondta, napirenden van az iskola fenntartóváltása.

– Előzetes egyeztetések szerint új fenntartónk a Szent Gellért Katolikus Iskolai Főhatóság lesz. A váltás dátuma annak függvényében realizálódhat, hogy mikorra készül el az elhelyezésünkre szánt patinás Tóth Péter Palota felújítása, átalakítása

– tájékoztatott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában