bírságot is kaphat a kapu elé parkoló

2021.02.19. 07:00

Az utca közterület, de garázs vagy kapubejáró előtt parkolni tilos

Rendesen pórul járhat az, aki azt hiszi, hogy a tulaj engedélye nélkül megállhat a kapubejáró vagy a garázs előtt, mert az közterület. Kérésünkre a rendőrség ismertette a szabályokat.

Kiss Anna

Szeged 2021.02.18. tilos a garázsbeállókban, autóbeállókban parkolni és így akadályozni be- és kiállást fotó: Kuklis István Délmagyarország DM KI

Fotó: Kuklis István

Még szeptemberben mutattuk be olvasóinknak azt a figyelemfelkeltő táblát Szegeden a Kecskeméti utcából, amit az egyik ott élő helyezett ki, miután elege lett abból, hogy a városban élők úgy állnak meg az autóikkal, hogy ő nem tudott beállni a saját garázsa elé a gépjárművével, ebből eredően a garázsba sem.

A napokban Kakuszi Norbert arról számolt be lapunknak, hogy a tábla nem volt elegendő figyelmeztetés, valaki sikeresen a garázsa előtt állt meg, így a sofőr számára egy cetlit hagyott a szélvédőn, amire válasz is érkezett.

A szabálytalan autós azt írta neki: „Az utca nem saját! Közterület!”.

Olvasónk elmondta, a házuk előtt két olyan parkoló is van, ahol bárki megállhat, ráadásul az esetkor mindegyik szabad volt, a sofőr mégis a garázsuk előtti két szabad parkolóhely egyikét választotta.

Ne korlátozzunk mást, csak mert nem találunk szabad parkolóhelyet. Fotó: Kuklis István

De nemcsak Szegeden, hanem az egész megyében egyre jellemzőbb, hogy egyesek fittyet hánynak a kapubejáróra vagy garázsra figyelmeztető várakozni tilos táblákra, ráadásul az ingyenes parkolás miatt az ilyen autósok száma folyamatosan nő.

Hogy velük szemben hogyan jár el a hatóság, arról a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányságot kérdeztük.

Válaszukban leszögezték: tilos várakozni ott, ahol a jármű az út menti ingatlanra való behajtást vagy az onnan történő kihajtást az ingatlan tulajdonosának engedélye nélkül akadályozza.

Továbbá ott is, ahol a jármű szabályosan várakozó másik gépjármű megközelítését vagy elindulását akadályozhatja.

Hangsúlyozták, ha a rendőr ezen szabályok megszegését észleli, a szabálysértőt figyelmeztetésben részesítheti, vele szemben helyszíni bírságot szabhat ki vagy szabálysértési feljelentéssel élhet.

Emlékeztettek, a KRESZ-ben az szerepel, hogy a megállás azt jelenti, hogy a járművel be- és a kiszállás, vagy folyamatos fel- és lerakás miatt szükséges ideig, valamint egyéb okból, az autó el nem hagyása nélkül, legfeljebb 5 percig lehet egy helyben tartózkodunk. Ezzel szemben a várakozás a megállásnál hosszabb ideig történő egy helyben tartózkodást jelent.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában