Külön szabályzatokat hiányolt az ÁSZ

2021.02.08. 16:00

Egyes a mártélyi önkormányzatnak

Nem elég szigorú a mártélyi szabályzat a korrupció kizárásához, így egyes minősítéssel marasztalta el az Állami Számvevőszék jelentésében a vásárhelyi városházához tartozó mártélyi önkormányzatot. 

T. Sz.

Egyes minősítéssel marasztalta el a mártélyi önkormányzatot az Állami Számvevőszék a korrupció elleni védettség vizsgálatakor. Azt figyelték meg, hogy a helyi szabályozás mennyire sikeresen zárja ki a korrupciót.

Az üdülőfalu sajátos helyzete, hogy a napi ügyvitelnek ugyan a mártélyi önkormányzat épülete ad otthont, a polgármesteren kívül további két munkatárssal, a vásárhelyi önkormányzattal közös hivatalként működnek. Így a szükséges szabályzatok minősége, pontossága a vásárhelyi jegyző hatásköre.

A napokban nyilvánosságra hozott ÁSZ jelentésben egyébként a város négyes osztályzatot kapott.

Tatár Zoltán, a hódmezővásárhelyi önkormányzat tavaly nyáron hivatalba lépett jegyzője elmondta: miután megkezdte munkáját a városházán, elindította a belső ellenőrzést, a szabályzatok felülvizsgálatát.

Úgy gondolja, azóta számos do­­kumentációs hiányosságot pótoltak, amelyekért részben korábbi átszervezések okolhatók. Az ÁSZ-jelentés egyébként még a hivatalba lépése előtti első félévet értékeli.

Hozzátette: a jelentés többször kifogásolta, hogy bár a vásárhelyi önkormányzat és Mártély közös hivatalként működik, egyes gazdálkodási feladatokat igenis külön dokumentumokban kell szabályozniuk.

Tatár Zoltán szerint az elmarasztalás nem azt jelenti, hogy áttekinthetetlen a mártélyi önkormányzat működése. Nem szabálytalanságokat tártak fel, sokkal inkább adminisztratív hiányosságokra mutatott rá a jelentés.

Putz Anita, Mártély polgár­mes­tere az ÁSZ-jelentésről a na­­pokban elmondta: szereti, ha minden szabályosan működik, így hivatalba lépésekor fel­­kérésére egy független kecskeméti cég átvizsgálta a település működési és gazdálkodási szabályzatát.

A feltárt hiányosságokat akkor továbbították az illetékes jegyzőnek, Tatár Zoltán elődjének. – A feladatot tehát már korábban megkapták – hangsúlyozta az üdülőfalu polgármestere.

Az ötös skálán átlagosan egyébként 4,6-ra értékelte a Csongrád-Csanád megyei ön­kormányzatok korrupció elleni védettségét az Állami Számvevőszék.

Továbbá Szeged és Hódmezővásárhely 4-es értékelést, míg Mártély és Domaszék is egyes minősítést kapott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában