Parkolóper

2021.02.24. 12:24

Jogerős, hogy hűtlen kezelésben bűnösök Botka emberei

Társtettesként, illetve felbujtóként elkövetett hűtlen kezelés miatt ítélte pénzbüntetésre mások mellett Szeged volt címzetes főjegyzőjét és Botka László polgármester jelenlegi kabinetfőnökét a Gyulai Törvényszék. A szegedi parkolóbérletek osztogatása miatt indult büntetőeljárásban hozott mostani ítélet jogerős.

Suki Zoltán

Fotó: Kiss Zoltán

Pénzbüntetésre ítélte február 24-én a Gyulai Törvényszék a szegedi VIP-parkolóper vádlottait a per megismételt másodfokú tárgyalásán.

A Szegedi Közlekedési Társaság Kft. korábbi ügyvezetőjét és a parkolási üzletág egykori vezetőjét 2 millió; Szeged egykori címzetes főjegyzőjét 2 millió 250 ezer; Botka László polgármester kabinetfőnökét 1,5 millió forint pénzbüntetés megfizetésére kötelezték.

Az ügy vádlottja volt a közlekedési társaság egy másik korábbi vezetője és Szeged egykori alpolgármestere is, de őket már tavaly elítélték jogerősen, ugyancsak pénzbüntetésre.

A törvényszék mostani döntésének indolkásában Tatai Mónika tanácsvezető bíró többek között azt mondta, hogy az elsőfokú ítélet több pontban is helytálló volt, de az eljárás olyan sokáig húzódott, hogy túlzott lett volna börtönbüntetést kiszabni a hűtlen kezelés bűncselekménye miatt.

Ismert, hogy a Gyulai Járásbíróság elsőfokon felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a per mind a hat vádlottját.

Másodfokon viszont a Gyulai Törvényszék a 2008 és 2009 közötti időszakra elévülést állapított meg. A 2010 és 2012 közötti elkövetésekre ugyan kimondta a hűtlen kezelést, de a 2008–2009-es elévülés miatt arra az időszakra felmentő és az eljárást megszüntető döntést hozott. Emiatt a vádlottak felfüggesztett szabadságvesztését pénzbüntetésre enyhítette. A Kúria azonban úgy döntött, hogy súlyos eljárási hibák miatt meg kell ismételni a másodfokú eljárást, ami most történt meg.

Az ügy lényege, hogy a vádlottak ingyenes, éves parkolóbérleteket osztogattak Szegeden úgy, hogy erre képviselő-testületi felhatalmazásuk vagy egyéb jogszabályi alapjuk nem volt, ráadásul olyanok is kaptak ingyenbérletet, akiknek semmi közük sem volt a szegedi önkormányzathoz. A vádlottak közül egyébként ketten a mai napig magas pozíciókban dolgoznak: Kalmár Gábor továbbra is Botka László kabinetvezetője, Mózes Ervin pedig a Szegedi Vízművek igazgatóságának elnöke és tanácsadó is a városházán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában