#Iskolabemutató

2021.02.10. 14:00

A Karolinában a keresztény értékrend áll a középpontban

A koronavírus miatt a legtöbb általános iskola – egyelőre úgy tűnik – nem, vagy csak online tud nyílt napokat tartani, így a leendő elsősök szülei számára megnehezedett az iskola­választás. Nekik segítünk intézménybemutató sorozatunkkal. Ismerjék most meg a Karolina általános iskolát.

Timár Kriszta

A Karolinában a diákok teljes személyiségének fejlesztésére törekednek. Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

Ismét három első osztályt tervez indítani szeptemberben a Karolina Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium. Ezek különlegessége, hogy alsó tagozaton egész napos, iskolaotthonos formában működnek majd.

– Délután négy óráig tartanak a foglalkozások, a tanórák és a leckeíró programok váltják egymást

– magyarázta a rendszer lényegét Szegedi Ágnes igazgató.

– Ennek köszönhetően, hacsak nincs a gyerekeknek a szabadidősávjukban egyéb elfoglaltságuk, az iskolában el tudják végezni feladataikat, így nem visznek haza leckét.

Minden osztállyal két tanító foglalkozik, ők a tantárgyakat megosztva oktatják, és négy évig a gyerekekkel maradnak

– tette hozzá az intézményvezető.

A Karolinában idegen nyelvet szakkör formájában 3. osztálytól, órarendbe építve negyediktől tanítanak. Angol és német közül lehet választani. Az alsós testnevelésórák keretében van néptáncoktatás, úszás, és mivel művészeti iskolaként is funkcionál, az intézményben házon belül van a zeneiskola is. Ez jelentősen megkönnyíti azok helyzetét, akik hangszeren szeretnének megtanulni játszani.

A Karolinában a diákok teljes személyiségének fejlesztésére törekednek.
Fotó: Karnok Csaba

A Karolina a Boldogasszony Iskolanővérek Magyar Tartománya fenntartásában működik, ennek megfelelően a keresztény értékrend szerinti nevelés kiemelt fontosságú.

– Nálunk már első osztálytól kezdve van kötelező hittan­óra, minden napunkat imával kezdjük, és ünnepeink is összekapcsolódnak a hitélettel – mondta Szegedi Ágnes. Hozzátette: külön figyelmet szentelnek a közösségi nevelésnek, hisz a család után az iskola a legfőbb helye a szocializáció­nak.

– Tanítványaink teljes személyiségének fejlesztésére törekszünk

– fogalmazott lapunknak Szegedi Ágnes.

A Karolinában nagy hangsúlyt helyeznek a felzárkóztatásra és a tehetséggondozásra. Ennek eredményeként az iskola diákjai évek óta az országos szint felett teljesítenek a kompetenciaméréseken. Az intézmény külön előnye, hogy negyedik és nyolcadik osztály végén is van lehetőség házon belül gimnáziumban továbbtanulni.

A Karolinába a többi általános iskolához képest korábban kell jelentkezni. Február 19-ig lehet leadni az iskola honlapjáról letöltött formanyomtatványt, melyhez mellékelni kell a plébánosi, vagy más felekezethez való tartozás esetén a lelkészi ajánlást. Ezután minden családot – a szülőket és a gyermeket együtt – személyes beszélgetésre hívnak be.

– Ezt nagyon fontosnak tartjuk, ezért a járványhelyzet ellenére, szigorú higiéniai szabályok betartásával idén sem mondunk le róla

– mondta az igazgató. Az osztályok 25-26 fővel indulnak, ha ennél több a jelentkező, a beszélgetés alapján döntik el, kit vesznek fel.

Gimnáziumok és szakközépiskolák bemutatása

A dosszié további cikkei

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában