jelentős helyi érték

2021.02.06. 13:35

Újra jár a dorozsmai templom toronyórája

Ma utoljára ütötte el a delet a dorozsmai toronyóra. A mester még utoljára leápolta az öreg szerkezetet, ahogy tette sok éven át, megvárta a négy kongatást, majd „megállította az időt” – panaszolta lapunknak kedden egy dorozsmai férfi, aki arról is beszámolt, hogy 183 év után azért kellett megállítani az órát, mert nincs pénz az üzemeltetésre.

K. A. R.

Szeged – 2021.02.05. Nem áll meg a templom toronyórája 183 év után sem Kiskundorozsmán, csak megkeresték hozzá a pénzt. Képen: Fotó: Karnok Csaba (KC) – Délmagyarország (DM)

Fotó: Karnok Csaba

A problémával megkerestük Mihálffy Béla önkormányzati képviselőt, aki egyben a helyi egyházközség tanácsának is a tagja. Arról számolt be lapunknak, hogy néhány nap alatt sikerült orvosolni a helyzetet, már újra rója a köröket a szerkezet.

Már 183 éve értéke Kiskundorozsmának a Keresztelő János-templom órája.
Fotó: Karnok Csaba

Elmondta, 30 éven át a sze­gedi önkormányzat finanszí­rozta az óra működését, azonban a koronavírus miatt ki­­alakult helyzetben erre nincs lehetőség, arra a 400 ezer forintra is szükség van máshol, amibe az óra üzemeltetése került évente. Emellett az egyházmegye is jelezte, hogy a járványhelyzetben nincs most erre forrás, ezért úgy döntöttek, hogy helyben oldják meg – tette hozzá.

Kiemelte, a Keresztelő János-­templom órája egy jelentős helyi érték, amihez érzelmi­leg kötődnek a kiskundorozs­maiak, éppen ezért nem volt kérdés számukra, hogy gondoskodnak a működéshez szükséges forrásról, és tovább ápolják a 183 éves hagyományt.

Így a „Sztriha Kálmán” Köz­­hasznú Alapítvány köt szerződést Tapodi Mihállyal, a szerkezetet gondozó mester­rel, akinek a fizetéséről, a havi 30-35 ezer forintról a helyi lokálpatrióták gondoskodnak. A képviselő mellett Thurzó Ferenc és fia, Thurzó Balázs is jelentős összeggel járulnak hozzá az ügy megoldásához.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában