állapotok a Szentháromság utcán

2021.02.06. 19:05

Nem kímélik a zöldsávokat: illegális bejárók, kidöntött kerítések

A nemrég helyrehozott Szentháromság utcai zöldsávokat nem mindenki becsüli meg: van, ahol leburkolták a területet, másutt pedig a kerítést döntötték ki. A belvárosban több helyen illegális parkolókká alakították a zöldfelület helyét, eltüntetik, kidöntik a parkolást akadályozó oszlopokat, és a facsemetéket sem kímélik.

Farkas Judit

A Szentháromság utcában helyrehozták a zöldsávokat, de ezt nem mindenki becsüli meg. Van, aki biciklitárolónak használja. Fotó: Frank Yvette

Fotó: Frank Yvette

A közelmúltban írtuk meg: a Szentháromság utcán megpróbálják megmenteni a gesztenyefákat, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. munkatársai felszabadították a zöldsávok helyét az aszfalt alól.

Növényeket telepítettek, kerítést raktak, hogy a parkoló autók ne rongálják a növényzetet.

A fák remélhetőleg meghálálják az igyekezetet, az em­­berek egy részéről ez nem mondható el. Illegális beállók, kidöntött kerítés, letaposott cserjék árulkodnak erről.

– A Szentháromság utca ele­­jén, az SZTK környékén le­­tiporják a zöldsávba ültetett cserjéket, a parkoló autók nem kímélik a növényzetet. A vi­­rágboltnál leburkolták a sáv egy részét, a gimnáziumnál a kerékpártárolás okoz károkat – sorolta Makrai László, a kft. igazgatója.

A Szentháromság utcában helyrehozták a zöldsávokat, de ezt nem mindenki becsüli meg. Van, aki biciklitárolónak használja. Fotó: Frank Yvette

Azt meg mi magunk is láttuk az utca másik vége felé, hogy a zöldsávokat határoló alacsony kerítést kidöntötték. Csomóba „gyúrva” hever egy része egy fa tövében a SPAR és a Karolina-iskola közötti szakaszon.

A két körút között is jellemző, hogy illegális parkolóvá alakítják a zöldsávokat a házak előtt.

– Odaöntik a sittet, a murvát a járda és az úttest közti részre, és felállnak rá, mintha a saját parkolóhelyük lenne – írta le a helyzetet a környezetgazdálkodás vezetője. Ez a Lengyel és a Pusztaszeri utcában több helyen is tapasztalható. A Béke utcában, az autójavítónál pedig már csak egy van – megdőlve az is – a facsemetékből, amelyeket a környezetgazdálkodás odaültetett.

Fotó: Frank Yvette

Oszlopokat is kitettek a fák védelmére, a parkolás megakadályozására, ám azok egy reggelre eltűntek.

A cég nem hatóság, így nem büntethetnek, erre a közte­rület-­felügyeletnek lenne jogosultsága. Egyedül a passzív védekezés az eszközük. Hiába tesznek azonban ki oszlopokat, amelyek ráadásul nem is olcsók, hogyha azokat eltüntetik vagy összetörik rendszeresen. A Mars tér sarkán, ahol a buszok bekanyarodnak a térre, egy fa alatt kicsi zöldsáv található. Már háromszor tűntek el, mentek tönkre az oda telepített, parkolást akadályozó oszlopok, legutóbb valaki azokat egy nehezebb járművel szilánkosra törte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában