Szentes

2021.02.16. 15:15

Népszerű az elektronikai képzés a Pollák Antal Technikumban

Programok, áramkörök, robotok – ha valaki otthonosabban szeretne mozogni ebben a világban, annak jó választás a szentesi Pollák Antal Technikum. Az iskola a korábbi években leginkább az informatikai képzéséről volt híres, de egyre inkább népszerűek az elektronikai és a robotikai szakok is.

Majzik Attila

Szakképzés a szentesi Pollák Antal Technikumban. Fotó: HSZC Szentesi Pollák Antal Technikuma

Jelenleg 4 elektronikai és 6 informatikai tanteremmel, valamint egy CAD-CAM laborral rendelkezik a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum Szentesi Pollák Antal Technikuma. A mű­­helytermekben az elektronikai áramkörök tervezését, tesztelését, nyomtatott áramkörű panelek készítését, PLC programozást, napelemes rendszerek beüzemelését és erősáramú szereléseket, valamint digitális áramkörök tervezését oktatják.

Modern kütyük a Pollák Antalban

Ehhez korszerű számítógépekkel, oktatóberendezésekkel, CAD programokkal, áramkört tervező és szimuláló szoftverekkel rendelkeznek. A CAD-CAM informatikusok színvonalas ok­­tatását CNC marógépek, CNC esztergagépek és CNC vezérlő szimulátorok segítik.

A jövő szakmáira készítenek fel a középiskolában. Fotó: HSZC Szentesi Pollák Antal Technikum

Az informatikai szaktantermekben korszerű számítógépek várják a diákokat, ezenkívül LEGO robotok, Ozobot-ok, humanoid robotok és Raspberry Pi mikroszámítógépek is növelik az oktatás hatékonyságát és sokszínűségét. A robotikaoktatás új színfoltjaként Mitsubishi és FANUC robotok is segítik a korszerű, iparban is alkalmazott ismeretek átadását.

Technikumból egyetemre

Az iskola két fő területen, az informatikai és távközlés, valamint az elektronika és elektrotechnika ágazattal várja a diákokat. Előbbin belül informatikai rendszer- és alkalmazás-üzemeltető technikusként, illetve szoftverfejlesztő és -tesztelő technikusként fejezhetik be tanulmányaikat a diákok. A elektronika és elektrotechnika ágazatban erősáramú elektrotechnikusokat és ipari informatikai technikusokat képeznek.

Mint Kovács Attila igazgatótól megtudtuk, a képzésekre jelentkezők a tizedik évfolyam végén tett ágazati alapvizsga után választhatnak technikusi szakmát a következő három évre.

– Az ötödik év végén szakmai vizsgát tesznek, ami emelt szintű érettséginek felel meg, ez lényegében egyenes utat jelent az egyetemre. Szintén könnyebbséget jelent, hogy a negyedik év végén leteszik a közismereti tárgyakból az érettségit, így az utolsó évben már csak a szakmai tárgyakkal és az idegen nyelvvel foglalkoznak

– magyarázta az igazgató.

A diákok a tizedik évfolyam végén tett ágazati alapvizsga után választhatnak technikusi szakmát. Fotó: HSZC Szentesi Pollák Antal Technikuma

A külföldi piac is vár

Kovács Attila kiemelte, óriási a szakemberhiány az informa­tikai és az elektrotechnikai ágazatban is, így a technikum elvégzése után egy érettségi és egy technikusi bizonyítvánnyal a kézben már el lehet helyezkedni. Aki pedig egyetemen szeretne továbbtanulni, az nagyobb eséllyel kerülhet be, illetve a későbbiekben is könnyebben boldogul a munkaerőpiacon.

– Informatikai téren is hiány van szakemberekből. Nemcsak a magyar piacon nagyon keresettek, de a külföldi is elszívja a munkaerőt. Nálunk a hagyományos képzéseink mellett eddig az informatikai ágazat volt a meghatározó, de nagyon jön fel az elektronika és a robotika is. Az ipari informatikai technikus képzésünk nagyon népszerű, ez lesz a jövő, már most látható

– összegzett Kovács Attila.

Gimnáziumok és szakközépiskolák bemutatása

A dosszié további cikkei

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában