Minden ötödik fiatal bankkártyával kezdett fizetni

2021.03.06. 10:40

Bejött a tizenötezres érintésmentes limit

A Mastercard idén is elkészítette a magyar piac kártyahasználati szokásokat feltáró kutatását, az adatfelvétel novemberben, a világjárvány második hullámának elején volt. Kiderült, az elektronikus fizetés tovább bővült, és olyan felhasználókat is elért, akik korábban a készpénzhez ragaszkodtak.

K. A.

Egyre inkább hódít a készpénzmentes fizetés. Fotó: Hüvösi Csaba/MW

Forrás: MW

Fotó: Hüvösi Csaba

A pandémia idején a megkérdezettek hattizede gyakrabban fizetett bankkártyával, mint előtte, és 17 százalék lett azok aránya, akik korábban ezt kizárólag készpénzzel tették, de mára a kártyát is használják. Összességében a válaszadók 82 százaléka a jövőben is szeretné megtartani új fizetési szokásait, ami a korábbinál gyakoribb bankkártyahasználatot jelent.

A kutatás kitért arra is, hogy mely korcsoportok fizetési szokásaira volt a legnagyobb hatással a Covid19, egészen pontosan kik azok, akik most vették először kezükbe a kasszánál bankkártyájukat.

Egyre inkább hódít a készpénzmentes fizetés.
Fotó: Hüvösi Csaba/MW

Meglepő lehet, hogy az arány a 18–35 éves korosztálynál volt a legmagasabb, 21 százalék, szemben a 35–49 évesek 14, illetve az 50–64 évesek 12 százalékával. Vagyis a legfiatalabb korcsoportot aktiválta legjobban a járványhelyzet.

– A magyarok többsége már rutinos kártyahasználó. Annak külön örülünk, hogy a fiatalabb generáció is ráérzett a készpénzmentes fizetésre, hiszen ők minden más korosztálynál otthonosabban mozognak a digitális világban, így azt reméljük, hogy a gyors, kényelmes és biztonságos fizetési megoldásokat is megszeretik majd

– mondta Eölyüs Endre, a társaság Magyarországért és Szlovéniáért felelős igazgatója.

Tovább nőtt azok aránya, akiknél a készpénzmentes meg­­oldás már a mindennapok része.

A válaszadók nyolctizede nyilatkozott úgy, hogy havonta legalább egyszer kártyával fizet, de 56 százalékuk hetente többször is vásárol a plasztiklappal. A megkérdezettek több mint a fele, ahol csak tud, érintésmentesen fizet, egy­­harmaduk a pandémia ki­­törése óta gyakrabban tesz így. A felmérés időpontjában a válaszadók 90 százalék tudott a 15 ezer forintra megemelt érintésmentes fizetési limitről. 53 százalékuk meg is tartaná ezt, és nem ért egyet azzal, hogy a korábbi, 5000 forintos határ térjen vissza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában