#Szeged

2021.03.09. 11:33

Elhunyt Stéhlik János festőművész, a valóság szerelmese

Elhunyt Stéhlik János, Szegeden élt és alkotott festőművész, akinek festményein a vidéki élet mozzanatai kelnek életre. Megszólalásig élethű portréi és apró gonddal kidolgozott tájképei a valóság szeretetének tükrei.

delmagyar.hu

 

„Anyámtól derűs, őszinte lelket, apámtól kreatív képességeket kaptam. Ezzel a vagyonnal gazdálkodom, amikor a festőállvány előtt küzdök vagy szárnyalok” –

így hangzott ars poéticája a pestszenterzsébeti születésű festőművésznek, aki a szegedi Tanárképző Főiskolán szerzett diplomát 1970-ben, mestere Vinkler László volt. Európa több országában, sőt Japánban is járt tanulmányúton. 1975-ben lett tagja a Művészeti Alapnak, majd a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének. Szegeden élt és alkotott.

A napfény városában összesen hét egyéni tárlata volt, legutóbb 2017-ben, 75 éves korában Arcok és tekintetek címmel. Lapunknak akkor úgy nyilatkozott, hogy a kiállítás kicsit a szakmának is szól, ugyanis napjainkban egyre kevesebb művész vállalja a realizmus és a portréfestészet melletti elköteleződést. Derűvel és nyitottsággal tekintett a világra, az alkotás folyamatát jó játékként határozta meg.

Stéhlik János megszólalásig élethű portréi és apró gonddal kidolgozott tájképei a valóság szeretetének tükrei.

„Ez egy őszinte állapot, mert csak én vagyok, játszom egy nagyon jót (a csúnya világ kizárva), s létrejön valami!? Ilyenkor nagyon boldog vagyok” –

fogalmazott művészi hitvallásában.

Szeged mellett Csongrádon, Pécsett, Budapesten, Debrecenben, Sopronban, Békéscsabán, Egerben, Nyíregyházán, de Düsseldorfban és Darmstadtban is voltak egyéni kiállításai.

Stéhlik János 78 évesen hunyt el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában