Nincs hír a Deák Ferenc utcai illemhelyről, de máshol építenek egyet

2021.03.03. 10:00

Ezek nem folyó ügyek

Régi ígéret volt, hogy a Széchenyi téri nagyposta épületében állandó illemhelyet hoz létre a város, de előrelépés évek óta nem történt. A Zöld város projektben viszont a Belvárosi híd alatt egyedi, mobil rendszerű nyilvános vécéket alakítanak ki.

K. A. R.

Az Aradi vértanúk terén 7000-nél is többször használták az automata vécét. Fotó: Török János

Fotó: Torok Janos

Két évvel ezelőtt adtunk hírt arról, hogy többévnyi várako­zás után végre elkészülhet a nyilvános vécé a nagyposta tömbjében 2020 elejére. Akkor ugyanis Nagy Sándor alpolgármester azt mondta lapunknak, hogy amennyiben sikeres lesz a közbeszerzési eljárás, akkor még 2019 július végén megkötik a szerződést a kivitelezővel, akinek százötven napja lesz az állandó illemhely kialakítására a Deák Ferenc utcában. Jól látszik, ez azóta sem történt meg, ezért megkérdeztük az önkormányzatot a tervezett beruházás helyzetéről, azonban kérdésünkre nem kaptunk választ.

Arról is érdeklődtünk, hogy hol tart a korábban be­­ígért akadálymentesített illemhely létrehozása a Belvárosi híd alatt, hiszen erről még 2018-ban beszéltek egy lakossági fórumon.

Az Aradi vértanúk terén 7000-nél is többször használták az automata vécét.
Fotó: Török János

Erre a kérdésünkre azt válaszolták, hogy nagyon sok szegedi örömére újult meg a Zöld város projektben a Stefánia, a Móra Ferenc Múzeum előtti park és a Roosevelt tér, ehhez a projekthez kapcsolódóan nyilvános pályázatot írt ki az önkormányzat a Belvárosi híd alatti területen meleg konyhás vendéglátóegység kialakítására, üzemeltetésére. Hozzátették, a nyertes pályázó feladata az illemhelyiségek kialakítása és üzemben tartása, amelyek – a híd karbantartása és felújításának biztosíthatósága miatt – egyedi, mobil rendszerűek lesznek.

Azt is megkérdeztük, hogy további nyilvános vécéket terveznek-e létrehozni, például a megújuló Széchenyi téren. Erre csupán azt válaszolták, hogy a tér rekonstrukciójának további finanszírozásáról nincs kormányzati döntés.

Szegeden egyébként utoljára 2019 nyarán, az Aradi vér­­tanúk terén nyitottak nyilvános illemhelyet, hiszen a városlakók ezt régóta kérték már a városvezetéstől. Hogy mekkora igény mutatkozott rá, azt jól tükrözi az, hogy tavaly, amikor a koronavírus miatt alig voltak események a városban, és a turisták száma is drasztikusan csökkent, 7840 alkalommal vették igénybe a 24 órában nyitva tartó vécét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában