hatósági futópróba

2021.03.09. 15:15

Holnap indul Magyarországra az új vasútvillamos, a meglévő pedig Szegedre látogat

Megkezdődött a második tram-train teherautóra rakodása Valenciában. A kamionok március 9-én hagyják el a gyárat, az új jármű várhatóan március 16-án érkezik meg a Szentesi Motorgarázsba. Március 10-én pedig a már itt állomásozó vasútvillamos végez hatósági futópróbát Kecskemét-Kiskunfélegyháza-Szeged útvonalon – olvasható a MÁV oldalán.

delmagyar.hu

2021.01.20. Szentes Bemutatták az első tram-train szerelvényt Szentesen TramTrain átadás, MÁV, Stadler tram-train foto: Földi D. Attila/Világgazdaság

Fotó: Illusztráció / Földi D. Attila

Az első, Vásárhely 1-es tram-traint január 20-án mutatták be a MÁV-START szentesi telephelyén. A prototípus működésének ellenőrzésére irányuló futópróba március 4-én, Szentes-Mindszent-Szentes útvonalon sikeresen lezajlott. A vonali próbák március 10-én Szeged – Hódmezővásárhely szakaszon, a hódmezővásárhelyi és szegedi villamosvasúti vonalakon folytatódnak.

Az első három tram-train 2021. szeptember végén állhat forgalomba Hódmezővásárhely és Szeged között.

Háttér

A tram-train Szegeden az 1-es villamos vonalán közlekedik Szeged pályaudvartól Szeged-Rókus vasútállomásig, majd a 135-ös számú Szeged–Békéscsaba vasútvonalon halad tovább Hódmezővásárhelyre. Hódmezővásárhelyi Népkert állomásnál letér a nagyvasúti vonalról, és villamosüzemre váltva a városon keresztül közlekedik Hódmezővásárhely nagyállomásig. A villamosvasút vonalán közel négy kilométeres egyvágányú villamospálya épült Hódmezővásárhelyen összesen öt váltóval és hat megállóval, a kapcsolódó felsővezeték-hálózattal. A városi szakaszon három megálló kétvágányú, ahol az ellenkező irányba közlekedő szerelvények találkozni tudnak. A kivitelezés részeként 94 autó számára P+R parkolót és 900 kerékpártárolót alakítottak ki Hódmezővásárhelyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában