felsorolta a díjazottakat is

2021.03.12. 15:59

Koszorúzott a megyei közgyűlés Szegeden

Az 1848/49-es forradalomra és szabadságharcra emlékezve Szegeden, a Klauzál téri Kossuth-szobornál koszorúzott március 12-én a megyei közgyűlés képviseletében Gémes László elnök, Polner Eörs alelnök és Kormányos Sándor mezőgazdasági tanácsnok.

Imre Péter

A megyei közgyűlés tegnap a Kossuth-szobornál koszorúzott. Fotó: Frank Yvette

Fotó: Frank Yvette

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 173. évfordulójára, ismeretlen és ismert hőseire emlékezve koszorúzott Szegeden, a Klauzál téri Kossuth-szobornál március 12-én a Csongrád-Csanád Megyei Közgyűlés, szűk körben.

A koszorút Gémes László elnök, Polner Eörs alelnök és Kormányos Sándor mezőgazdasági tanácsnok helyezte el az emlékművön.

A megyei közgyűlés a Kossuth-szobornál koszorúzott. Fotó: Frank Yvette

- A forradalom és szabadságharcban a nemzet szuverenitásáért, a polgári Magyarországért folyt a harc. Ez az egyik legnagyobb nemzeti ünnepünk, március 15. elindítója volt annak a folyamatnak melyet az áprilisi törvények és az első felelős kormány követett – mondta újságírói kérdésre válaszolva Polner Eörs.

Megemlítette: az áprilisi törvényeket és a Batthyány-kormányt is elfogadta, szentesítette Ferdinánd osztrák császár és magyar király. Majd Jellasics betörésével hátba támadták a formálódó magyar államot, de a honvédség a horvát sereget és később a tavaszi hadjáratban a osztrák erőket is legyőzte.

- Az osztrák uralkodónak, akkor már I. Ferenc Józsefnek a cártól kellett segítséget kérni, és kézcsókkal köszönte meg a 250 ezres orosz „segédcsapatokat”.

Így tudták vérbe fojtani a magyar forradalmat. Ha nincs szabadságharc, nem lett volna kiegyezés sem – mondta az alelnök. A magyar demokrácia most is küzd a szuverenitásáért, érdekeiért, ezúttal Brüsszellel szemben, hiszen azt is meg akarták mondani, milyen vakcinát használjunk.

Fotó: Frank Yvette

Gémes László, a közgyűlés elnöke felsorolta a díjazottakat. Megemlítette: tavaly is hasonló körülmények között ünnepeltek a vírus miatt, de fontosnak tartja, hogy azokat elismerjék, akik sokat tettek a megyéért. A díjakat várhatóan az augusztus 20-ai ünnepségen adják át.

Díjazottak

Március 15. alkalmából díjakat osztott a Csongrád-Csanád Megyei Közgyűlés. Ezek a következők, a megye díszpolgára: Karikó Katalin professzor asszony, elnöki kitüntető díj: Teleki Júlia írónő, Csongrád-Csanád megyéért díj: Takács Ágnes, a Dél-Alföldi Teleház nyugalmazott vezetője, Lengyel Csaba, az SZTE Klinikai Központ vezetője és Pálfy Miklós, az SZTE francia tanszék nyugalmazott vezetője, a megye sportjáért és ifjúságáért díj: Molnár Tamás háromszoros olimpiai bajnok vízilabdás, a Magyar Vízilabda Szövetség alelnöke, Gergely Ildikó, a Senior Úszó és Szabadidősport Egyesület vezetője és Komoly Tamás, a Csongrád-Csanád Megyei Vadászkamara nyugalmazott titkára, Csongrád-Csanád Megye Sajtódíj: Révész András Zsolt, a Hír TV szerkesztő riportere, az Év vállalkozója díj: Bodrogi Ferenc, a Bodrogi Bau Kft. alapítója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában