Combnyaktöréssel műtötték az idős asszonyt

2021.03.10. 11:33

Munka közben mentettek életet a vásárhelyi kéményseprők

Magatehetetlenül feküdt a szoba padlóján az az idős hódmezővásárhelyi nő, akire a kéményseprők találtak még múlt hét csütörtökön. Ha éppen nem ott lett volna dolguk, nagyobb baj is történhetett volna, pedig az asszonynak van segélyhívója, csak éppen nem a nyakában, hanem az asztalon tartotta.

Suki Zoltán

Nagy baj lehetett volna, ha nem ott kellett volna ellenőrizniük Tóth Ferencéknek.

Fotó: Kuklis István

A szokásos napi rutin szerint indult a munkája a Csongrád-Csanád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság két hódmezővásárhelyi kéményseprőjének a múlt csütörtökön is, és úgy is folytatódott egészen késő délelőttig. Akkor ér­­tek a következő házhoz, ahol a kéményt kellett volna ellen­őrizniük, de kiderült, hogy nem az lesz a legfontosabb fel­adatuk.

Segítségért kiabált

– Amikor a házhoz értünk, még be sem kopogtunk, már azt hallottuk, hogy valaki bentről segítségért kiabál, és azt mondja, hogy menjünk be, nyitva van az ajtó – mondta lapunknak Tóth Ferenc.

A kéményseprő nem habozott, és Bihari Lászó kollégájával azonnal berohant az épületbe, ahol egy idős asszonyt találtak, aki a földön feküdt, és nem tudott megmozdulni.

– A néni elmondta, hogy szerinte combnyaktörése van, és arra kért bennünket, hogy fektessük fel az ágyra. Ezt persze nem tettük meg, mert nem tudhattuk, hogy mi a baja. Egy párnát tettünk a feje alá, utána pedig segítséget hívtunk. Az asszonynak egyébként volt egy segélyhívó készüléke, amit a nyakában kellett volna viselnie, hogy bármikor kérhessen segítséget, de azt mi az asztalon találtuk meg – folytatta Tóth Ferenc.

Ők hívtak segítséget

Az idős asszony helyett végül a kéményseprők nyomták meg a segélyhívó gombját, és azonnal jelentkezett is a néni ápolója, aki egyből értesítette a mentőket, akik szintén gyorsan ki­­értek a helyszínre. Kiderült, hogy a nőnél még délelőtt járt az ápolónő, valamikor utána esett el, és valóban combnyak­törése volt, így azonnal kórházba vitték.

Nagy baj lehetett volna, ha nem ott kellett volna ellenőrizniük Tóth Ferencéknek.
Fotó: Kuklis István

– A szomszédasszonytól úgy tudom, hogy már másnap megműtötték, és azóta jobban van, azonban ha éppen akkor nem ott van dolgunk, akár másnap reggelig is a hideg padlón feküdhetett volna, mire megint meglátogatja a betegápolója – tette hozzá a kéményseprő, aki társával könnyen elképzelhető, hogy életet mentett a szerencsének köszönhetően.

Egy gombnyomás elég

Tóth Ferenc azt is elmondta, hogy rájuk valószínűleg nem is lett volna szükség, ha az asszony rendeltetésszerűen használja a segélyhívót, amit a betegellátó szolgálattól kapott. Ezt mindenkinek a nyakában kellene hordania, akinek van, hiszen egy gombnyomással kérhet vele segítséget akár éjjel, akár nappal.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában