Keresztes Nagy Antalnak állítanak emléket

2021.03.20. 11:30

Református templomot építenek

Református templom épül idén Kisteleken, a termelői piaccal átellenben. A korábbi, 1937 óta működő imaházat 2010-ben lebontották, mert már nem volt biztonságos. Az új kivitelezése heteken belül startolhat – tudtuk meg Sipos Ete Zoltántól, a Szeged-Újszegedi Református Egyházközség lelkészétől.

Imre Péter

Ilyen lesz a piacnál épülő új református templom. Látványterv: Valkony Károly és Nádudvari-Szabó Gergő

– Elbontottuk a telken álló épületet, és terveink szerint pár héten belül startolhat a református templom építése, amelynek július végére el is kell készülnie – mondta Sipos Ete Zoltán, a Szeged-Újszegedi Református Egyházközség lelkésze. Szervezetileg hozzájuk tartozik Kistelek.

Az imaház

Kisteleken korábban állt már református imaház, azon a telken alakították ki egy épületből, amit 1937-ben a gyermektelenül elhunyt városi főgyógyszerész, Keresztes Nagy Antal hagyott örökül az egyházra.

Ilyen lesz a piacnál épülő új református templom.
Látványterv: Valkony Károly és Nádudvari-Szabó Gergő

– A trianoni békediktátum után egész családok települtek át Erdélyből megyénkbe, hogy újra Magyarországon élhessenek. Főleg reformátusok voltak, és Kisteleken csaknem 20 évig nem volt imaházuk se, közösségi terekben, termekben tartották istentiszteleteiket – mesélte. A kialakított imaház 73 évig szolgálta a helyi gyülekezetet, 2010-ben elbontották, mert a belvíz nagyon megrongálta, életveszélyessé tette. Azóta a reformátusok a Napsugár Otthon ökumenikus kápolnájában és a művelődési házban leltek otthonra. Azóta keresik a lehetőséget a templom létesítésére, amelyre 2018 után nyílt mód: minden történelmi egyház ka­pott az államtól forrást, arra lehetett pályázni, a Szeged-Újszegedi Református Egyházközség 120 millió forintot nyert az építésre.

Hamarosan épülhet

– A közbeszerzést kiírtuk, várjuk az ajánlatokat, és igyekszünk gyorsan megtalálni a kivitelezőt, mert azt szeretnénk, ha a beruházás pár héten belül elkezdődne. A templomnak ugyanis július végére állnia kell – közölte Sipos Ete Zoltán. Hozzátette, a határidő és az elnyert támogatás kizárólag a templomra vonatkozik, az épületegyütteshez tartozik majd még gyülekezeti terem és lelkészlakás is, utóbbiakra külön pályázni kell.

A tervek ké­­szen vannak, azok is Valkony Károly és Nádudvari-Szabó Ger­­gő munkái, és az egésznek Ke­resztes Nagy Antal Református Missziói Központ lesz a neve.

Sipos Ete Zoltán elmondta, mivel az önkormányzatnak voltak a belvárost érintő elképzelései, telekcsere útján jutottak ahhoz az ingatlanhoz, amelyen a templom felépülhet. A területre delegált segédlelkész, a civilben hegedűtanár Szabó János Bence már megkezdte a munkát Kisteleken és a környező falvakban, például a hit- és erkölcstanórák szervezésével. A lelkészlak elkészültéig a várostól kapott lakásban élhet családjával.

Remény

– Bízunk benne, hogy pár hónap múlva már az új templomban tarthatjuk az istentiszteletet, és a helyi, környékbeli református közösség igazi és végső otthonra talál – mondta Sipos Ete Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában