#Szeged

2021.03.18. 15:00

Vizsgafelkészítő könyvet írt egy érettségiző diák

Varga Márk a Szegedi SZC Gábor Dénes Technikum és Szakgimnázium tanulója, aki idén fog érettségizni, ám diákok számára írt vizsgafelkészítő könyve már a napokban meg fog jelenni.

Kozma Rita

A könyvből annyit nyomtatnak, amennyi igény lesz rá.

Márk Vajdaságban született, középiskolai tanulmányai miatt jött Szegedre. Végzős diákként nemcsak az ő, hanem társai érdeklődésének is jelenleg fontos eleme az érettségi és persze a továbbtanulás. S hogy honnan jött a könyvírás ötlete, erre igen egyszerű a válasz: igény volt rá. A Linux alapjairól tartott osztálytársainak felkészítő órákat iskola után, mert így sokkal hatékonyabban tudták elsajátítani a tananyagot.

Osztálytársait korrepetálta

– Az órákra való folyamatos készüléssel gyűlt fel egy tankönyvre elegendő anyag, s ekkor jött az ötlet, hogy ebből könyv is lehetne. Mintegy 20 kiadónak írtam, s végül két kiadó is jelzett, hogy szívesen kiadná – mesélte Márk.

Márk olyan diákoknak is segít, akiknek vagy nincs pénzük magántanárt fogadni, vagy egyszerűen csak könnyebben tudnak tanulni egy diáktársuktól.

A könyv online lesz megrendelhető, s annyi példányt nyomtatnak belőle, amennyire igény lesz.

A diáktársainak való segítségnyújtásnak, mentorálásnak is külön története van. Márk két éve tagja az ADOM diákmozgalomnak, melynek egyik fontos projektje, hogy a diákok egymást korrepetálják.

– Két éve csatlakoztam az ADOM diákmozgalomhoz, ez egy független szervezet, mely az oktatás modernizálását és a diákok érdekeit tartja szem előtt. Az egyik projektünk a korrepetálás, ahol diákok közösségi óráért cserébe korrepetálnak más diákokat online. Olyan diákokat, akiknek vagy nincs pénzük magántanárt fogadni, vagy egyszerűen csak könnyebben tudnak tanulni egy diáktársuktól. Mivel az egész országból sok diák vesz részt a projektben érdekes ismeretségek alakulnak ki, hiszen korrepetálásra általában jó arcok jelentkeznek, akiknek szintén fontos a tanulmányi eredményük és szeretnének fejlődni – részletezte.

Mi a baj az oktatással?

Márk is elmosolyodik, amikor ezt a kérdést felteszem, hiszen nehéz erre rövid választ adni, de a legfontosabb, legégetőbb problémák kapcsán az alábbiakat emelte ki.

– A túlterheltség az egyik, túl sok lexikális tudást kérnek.

A másik a pszichológusok elérhetősége az iskolákban, mert 18 év alatti személynek a pszichológushoz szülői engedélyt kell kérnie, s ez sokakat elriaszt – mondta Márk.

A könyvből annyit nyomtatnak, amennyire igény lesz.

A mentális egészség pedig különösen fontos szerepet tölt be jelenleg a diákok életében is, Varga Márk nemrégiben egy blogbejegyzést írt, amelyben az internetfüggőség veszélyeire figyelmeztet.

– Szerintem a jelenlegi helyzetben még többen váltak netfüggővé, hiszen ma minden kapcsolatunk az internethez kötődik. Az online órák kevésbé hatékonyak, mert több inger ér bennünket, ami elterelheti a figyelmünket. Folyamatosan érkeznek a hírek, értesítések, üzenetek a telefonunkra, ezt annyira megszoktuk, hogy nehéz pár órára elszakadni az internettől. Azért írtam ezt a szöveget, mert aki észleli magán a nethiány okozta stresszt, az ne szégyelljen segítséget kérni. Én úgy próbálok tenni ellene, hogy mindennap kimozdulok a házból, elmegyek sétálni – Márk azt is elmondta, hogy az egyetemi tanulmányait Szegeden szeretné folytatni, gazdaság-informatika szakon, úgy véli, az országban itt lehet az egyik legjobb képzést kapni ezen a területen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában