Drágult az alma

2021.04.15. 10:30

250-300 forintnál kezdődik az elfogadható minőségű alma

Szezonja van az almának, amelyből tavaly kevesebb termett a szokásosnál, így többe is kerül. Annyival azonban nem szálltak el az árak, mint azt tavaly ősszel jósolta a szakma. A felhozatal 70 százalékát adó lengyel import nélkül viszont drágább lenne.

Kovács András

Egymás mellett a lengyel és magyar alma. Fotó: Frank Yvette

Szerdán délelőtt mindenki almát akart venni a Mars téri piacon, a pocsék idő és a 4 fokos hőmérséklet nem tartotta vissza a vá­sárlókat. Az egyik árusnál egyszerre heten is válogattak, vagy akartak fizetni, ki kellett várni a sorunkat az információért. Kiderült, a jellemzően magyar felhozatalból 4 fajta Jánoshalmáról érkezett, a többi szabolcsi.

Szeged, 20210414. Drágult, de nincs az egekben az alma ára. Alma választék a Mars téri piacon.
Fotó: Frank Yvette (FY), Délmagyarország

Az árcsúcs 399 forint volt, de akciósnak számított, mert a gyakran ts-sel is írt „mucsu” fajta máskor inkább 450 forint kilónként. A legjellemzőbb ár a 350 volt, ennyiért kínálták egyebek között a jonatánt, a goldent, jonagoldot és az idaredet is. Utóbbiból akadt II. osztályú is 250 forintért, ahogy a gálából is lehetett válogatni ugyanennyiért – sokan meg is tették.

Két sorral arrébb Keszei Tí­­mea is nehezen győzte a vevőket, őt is kivártuk.

– Leginkább a storyt viszik, ropogós és édes, nem csoda, ha minden alkalommal elfogy az a mennyiség, amit kihozok

– mondta, hozzátéve, e magyar fajta mellett az új lengyel idared a legkapósabb nála. Mindkettő kilóját 299 forintért mérte, de volt teljesen elfogadható, igaz, apróbb jonatánja is 250 forintért.

Egymás mellett a lengyel és magyar alma. Fotó: Frank Yvette

A Szegedi Zöldség és Gyümölcs Nagybani Piacon is szezon van, ám a felhozatalnak csupán 30 százaléka magyar, a többi – döntő többségben – lengyel import. A hazai 95 százaléka Szabolcsból érkezik, de akad zsombói, domaszéki és bordányi is a kínálatban. A legolcsóbb a gála volt kedd hajnalban 100-200, a legdrágább a jonagored 220-250 forintos kilónkénti árral. A hazaihoz hasonlóan 7 fajtát felvonultató lengyel import „belépő almája” a champion volt 200-230 forintért, a csúcsért a Grannyért 400-420 forintot kértek a nagyban árusítók.

– Magyarországon az alma ára magasabb a tavalyinál, az idared 37, a starking 26, a golden 16 százalékkal lett drágább 2021-ben

– derül ki az Agrárközgazdasági Intézet legfrissebb, Budapesti Nagybani Piac fókuszáló jelentéséből. Az említett három fajta ára egyébként 290 és 350 forint között mozgott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában