Főhajtás

2021.04.17. 09:53

A vészkorszak áldozataira emlékeztek

A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján közösen emlékezett a hódmezővásárhelyi Magyar Tragédia 1944 Kiállítóhelyet fönntartó Emlékpont, valamint a vásárhelyi önkormányzat és a Hódmezővásárhelyi Zsidó Hitközség.

munkatársunktól

Néma főhajtással helyezték el a megemlékezés köveit a Tuhutum utcai zsidó temetőben. Fotó: Almási Enikő

A vásárhelyi zsidó temetőben a holokauszt áldozatainak tiszteletére állított emlékműnél néma főhajtással helyezte el a megemlékezés köveit Márki-Zay Péter polgármester, Kis Andrea alpolgármester, Erdős László hitközségi elnök és Miklós Péter történész, címzetes egyetemi tanár, az Emlékpont szakmai tanácsadója.

Néma főhajtással helyezték el a megemlékezés köveit a Tuhutum utcai zsidó temetőben.
Fotó: Almási Enikő

– Közel nyolc évtizeddel a mintegy hatszázezer magyar, köztük több ezer Csongrád-Csanád megyei és négyszáz vásárhelyi zsidó elhurcolása és meg­gyilkolása után kötelességünk emlékezni rájuk, és feladatunk küzdeni a felejtés ellen. Az ár­tatlanul elpusztított áldozatok emlékének ápolását és a származási alapon való megkülönböztetés elfogadhatatlanságának tudatosítását szolgálják az ilyen emléknapok, mint a mai – hangsúlyozta Miklós Péter az emléknapon, amit 2001 óta minden évben április 16-án tartanak arra emlékezve, hogy 1944-ben ezen a napon kezdődött a hazai zsidóság gettóba zárása.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában