Szeged

2021.04.21. 10:04

Az Ágotás gyermekeknek is véget ért a karantén

Így a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató 37 lakásotthonában is szabadabb lesz az élet. Ezt Fülöp Attila államtitkár jelentette be Szegeden a szolgáltató online értekezletén.

delmagyar.hu

Fotó: Gemes Sandor [email protected]

Március 8-tól április 19-ig intézményelhagyási és látogatási tilalmat rendelt el a gyermekvédelmi intézményekben az országos tisztifőorvos. Ekkor átmenetileg módosították a nevelőszülőknél, valamint a lakásotthonokban élő gyerekek kapcsolattartását a vérszerinti családjukkal, ők ez idő alatt online beszélgettek szüleikkel, rokonaikkal.

– Ez az intézkedés szűnt meg most. Bizonyos szempontból szabadabb lesz az élet, hiszen – némi korlátozással – ismét személyes lesz az eddigi online kapcsolattartás, a fiatalok újra a házirend szerint mehetnek kimenőre. Természetesen több óvintézkedés érvényben marad a gyermekek és az ott dolgozók védelmében, hiszen a járvány kihívásával továbbra is szembe kell néznünk

– mondta Fülöp Attila, szociális ügyekért felelős államtitkár, aki Szegeden bekapcsolódott a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató online szakmai értekezletébe.

A megbeszélésen a szervezet csaknem 170 vezető munkatársa vett részt, az ország 13 megyéjéből: területi igazgatók, szakmai vezetők, lakásotthon vezetők és nevelőszülői tanácsadók. Az ő áldozatos munkájukat, és a járványügyi helyzet alatt tanúsított kitartásukat köszönte meg a politikus. Kiemelte a szervezet közösségépítő munkáját, és kérte, hogy a kollégák ezt a küldetést a továbbiakban is tartsák szem előtt. – írja közleményében a Szent Ágota Sajtószolgálat.

Kothencz János főigazgató is megköszönte minden kollégája helytállását különösen azokét, akik helyettesítést vállaltak más megyében, másik településen.

A gyermekvédelmi gondoskodásban élők nehezen viselték a kijárási tilalmat, ám a szolgáltató munkatársai mindent megtettek azért, hogy a bent töltött idő tartalmas legyen. A fiataloknak minden percét lekötötték, többek között sporttal, közös foglalkozásokkal.

A gyermekvédelmi szakember azt is hangsúlyozta az értekezleten, hogy bár a lakásotthonokban élők már újra kijárhatnak, azért továbbra is betartják minden egységükben a járványügyi eljárásrendet. A nevelőszülőknél és lakásotthonokban élő fiatalok pedig mostantól – természetesen a szabályokat figyelembe véve – ismét személyesen találkozhatnak vérszerinti szüleikkel, családjukkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában