új lélekharang szól a faluban

2021.04.06. 16:02

Felújítják a baksi ravatalozót

Tavaly kezdték, a rossz időjárás miatt a közelmúltban folytatták, és hamarosan befejezik a baksi temetőben a ravatalozó részleges felújítását, amelyre a Magyar Falu programban 2,5 millió forintot nyert a település. Csütörtökön állították fel lélekharangot, és további tervek is vannak a sírkert fejlesztésére – árulta el Búza Zsolt polgármester.

Imre Péter

Szakemberek dolgoznak a ravatalozón. Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

Múlt csütörtökön állították fel a baksi temetőben az új lélekharangot – legalább 10 éve nem volt már ilyen a faluban, két használaton kívüli harang raktárban pihent. Ez a két te­lepülés, Baks és Pusztaszer összefogásával valósulhatott meg.

Több mint tíz évet kellett várni, hogy lélekharang szóljon a faluban Fotó: Karnok Csaba

Lélekharang

Az 1879-ben Budapesten ön­tött harangot restaurálták – a templomba került 1851-es keltezésűre is ez várt –, tartószerkezetét, haranglábját pusztaszeri trió jegyzi: Máté Gábor polgármester tervei alapján Grósz Sándor asztalos és Toldi Mihály készítette, utóbbi a fém­­munkákat.

A lélekharang avatásán járva láttuk, hogy újra dolgoznak a ravatalozón, folytatódik a részleges felújítás, amelyre a község a Magyar Falu programban két és fél millió forint támogatást nyert.

Szakemberek dolgoznak a ravatalozón. Fotó: Karnok Csaba

Felújítás

– Az ajtókat már tavaly kicseréltük, de az időjárás rosszabbra fordultával csak most, a tavasz beköszöntével folytathattuk a munkát. A külső-belső festés van műsoron, illetve a külső, szabadtéri, de fedett ravatalozó is lazúrozást kap a faszerkezet védelmében, illetve a szakemberek kicserélték a már rossz, úgynevezett verébdeszkákat – sorolta Búza Zsolt, Baks polgármestere.

A falu első embere azt is elmondta: később a belső teret is szeretnék teljesen megújítani, ehhez folyamatosan ke­­resik a pénzügyi forrást.

Még hozzátette: ha már minden köz­intézményüket fejlesztették, korszerűsítették, a temető sem maradhatott ki, mert mindig is büszkék voltak rendezettségére, tisztaságára. Ebben tevékeny részt vállaltak közmunkásaik.

Fejlesztés, tervek

– A temető fejlesztését folytatjuk, például az illemhely rendbetételével, a padok felújításával, de tervezzük az utak aszfaltozását is, hogy még kulturáltabbak legyenek a körülmények a szeretteikhez kilátogatók számára. A vízhálózat bővítése is ezt a célt szolgálná, nem kellene messzire elmenni, sokat gyalogolni a sírkerten belül az öntözővízért – beszélt az elképzelésekről a polgármester. Hozzáfűzte: folyamatosan keresik a pályázati lehetőségeket a megvalósításra, amit lehet, hogy ismét a Magyar Falu programban találnak majd meg.

Szakemberek dolgoznak a ravatalozón.

Fotó: Karnok Csaba

Csengele és Ópusztaszer

Bakson kívül Csengele és Ópusztaszer is nyert tavaly a Magyar Falu programban temetőfelújításra. Előbbin az elnyert 1,5 millió forintot a halotthűtő cseréjére fordítják, utóbbi településen az önkormányzati üzemeltetésű sírkertben az 1,2 millióból a bejárathoz közeli kerítésrészt és a nagykaput újítják meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában