Online mutatkozott be a sikeres közösségfejlesztés

2021.04.13. 17:28

Jó példával járnak elöl Bordányban

Jó példaként mutatta be Bordány közösségfejlesztő tevékenységét az Alternatíva Egyesület. A netes közvetítést tizenöt szakember követte több megyéből.

A. T. J.

A jó példaként elöljáró Bordány közösségépítő tevékenységeit mutatta be online közösségek fejlesztésével foglalkozó szakembereknek az Alternatíva Egyesület. A prezentációkon kívül a közös főzés is a program része volt. Fotó: Kuklis István

Fotó: Kuklis István

Míg a bordányi Faluház nagytermében Vajda Árpád, az Alternatíva Egyesület elnöke azt a beszélgetést moderálta, amelyben Tanács Gábor, a település polgármestere bemutatta a falu közösségépítő tevékenységeit, a konyhában Gubik Mariann, a Legjava termékcsaládot előállító Homokhátság Szíve Zöldség- és Gyümölcsfeldolgozó Start Szociális Szövetkezet elnöke különleges, internetes ételbemutatóra készült.

A jó példaként elöljáró Bordány közösségépítő tevékenységeit mutatta be online közösségek fejlesztésével foglalkozó szakembereknek az Alternatíva Egyesület. Fotó: Kuklis István

Egy TOP-os projekt részeként, közösségfejlesztőknek szervezett képzésen, jó példaként, nem első alkalommal mutatkozott be kedden délelőtt a Szegedhez közeli falu. A képző, Alternatíva Egyesület elnöke elmondta, több megyéből érkeztek volna közösségfejlesztők, most tizenöten, akik a saját településükön a helyi közösségeket mozgatják, de a járvány miatt ezt most online valósították meg.

– Én távolbalátó útnak hívom. A résztvevők elsősorban olyanok, akik vagy a fiatalok bevonásával szeretnének foglalkozni, vagy közösségek fejlesztésével generációkon átívelő módon. Bordányban van egy jó, szerencsés együttállás, amiben egy több évtizedes fejlesztési folyamat eredménye látszik. Bordány egy jó gyakorlat, egy minta – mondta a képzésben trénerként résztvevő egyesületi elnök.

Fotó: Kuklis István

A polgármester a települést mutatta be, az önkormányzat fiatalokat, időseket, civileket érintő közösségépítő terveiről beszélt, ismertette az ifjúsági önkormányzat tevékenységét és említést tett a szálláshelyekről is. Börcsök Roland faluházvezető a Faluházban tett egy virtuális túrát a résztvevőkkel közösen.

– Rendszeresen szoktak hozzánk tanulmányutakat szervezni, én is szívesen megyek, de a vírus miatt most online, egy alkalmazáson keresztül oldottuk meg – tette hozzá a polgármester.

A prezentációkon kívül a közös főzés is a program része volt. Fotó: Kuklis István

A program végén került sor a közös főzésre, a távkóstoltatásra. Gubik Mariann görögös padlizsánkrémet, pirított bagettet almacsatnis sült camemberttel és kekszes-mascarponés, eperszószos pohárdesszertet készített, amihez a hozzávalókat, a Legjava termékeit már elküldték a képzésben résztvevőknek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában