Utánpótláscsukákat is telepítettek

2021.04.09. 14:13

Megérkeztek a pontyok Mártélyra – Galéria

A biztos fogást segítve, horgászati tilalom nélkül, mintegy 92 mázsa nagyobb méretű pontyot telepítettek a megyei vizekbe még április első napján. A Mártélyi-holtág ebből 2177 kilogrammot kapott.

Tábori Szilvia

Potykatelepítés Mártélyon. Fotó: Mártélyi Horgászegyesület

Fotó: Mártélyi Horgászegyesület

Összesen 2177 kilogramm, csaknem ezer darab háromnyaras korosztályú pikkelyes, köztük spanyol pikkelyzetű pontyot is telepített a Mártélyi-holtágba a Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége, még április első napján. A különösen mutatós, szajoli tájfajtát a korábbiakhoz hasonlóan az ifjúsági tábor előtti partszakasznál engedték a vízbe.

Mártélynál 2177 kilogramm háromnyaras pontyot telepítettek.
Fotó: Mártélyi Horgászegyesület

A korábban megszokott horgászati tilalom nélkül. Erről Oláh Szabolcs, a Mártélyi Horgászegyesület elnöke lapunknak úgy fogalmazott: bár az etetéshez szokott, nagyobb mé­­retű háromnyaras példányokat telepítés után többnyire valóban tilos kifogni, ezúttal másként döntöttek. Részben az éjszakai horgászati korlátozás, részben pedig az ünnepi hétvége miatt kedveztek a horgászoknak. Idén először ütemezték a szállítást ekkorra, korábban február-március, illetve október-november környékén engedtek nagyobb mennyiséget a holtág vizébe.

Az első szállítási ütem az Akolszögi-, Mártélyi-, illetve a Körtvélyesi Holt-Tisza vizeket érintette, majd a délutáni rakodás után, a szállítás má­­sodik ütemében az Atkai-, a Gyálai-­holtág szakaszaiba, a Salakos-csatornába és a Maty-éri víztározóba került a tervezett mennyiség. Április első napján tehát összesen mintegy 92 mázsa fogható méretű ponty érkezett a megyei vizekbe.

A példányok átlagsúlya 2,7 ki­logramm.

A halak a szarvasi Agro-Aqua Kft. tógazdaságában nevelkedtek, megfelelő kondícióban és vírusmentes állapotban kerültek ki a természetes vizekbe.

A háromnyaras pontyok telepítése előtti napon 251 ezer előnevelt csukaivadékkal is gyarapodtak a megyei horgászvizek. A példányokból 25 ezer jutott a Mártélyi-holtágba. Ahogy Oláh Szabolcs fogalmazott, az ivadékok a két év múlva fogható állományt erősítik Mártélyon is. A csuka igen kedvelt a horgászok között, izgalmasan, műcsalival vagy élő halakkal is fogható halfaj, és ízletes is.

Az átlagosan két és fél centis ivadékok Újhelyi Roland haltenyésztő medencéiben természetes planktonon nevelődtek. Éppen azért, hogy a vadvizek­­ben minél előbb megtalálják a növekedésükhöz szükséges természetes táplálékot, mielőtt egyes halak ivadékait kezdik vadászni. Az utánpótlást a hi­vatásos halőrök szélcsendes partrészeken, sekély, felmelegedő vízterekben engedték el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában