szúnyogmonitor.hu

2021.04.19. 15:01

Mi is segíthetünk a szúnyogok felderítésben – a lakosság is küldhet be észleléseket

A lakosság is küldhet be észleléseket, így segíthet az inváziós szúnyogfajok elterjedését feltérképezni. Csongrád megyében még egyik sem számít megtelepedettnek, de idén még nem is észlelhettek szúnyogot: a biológiai irtás sem kezdődött még el, mert a vizek hidegek.

Farkas Judit

20200716 Vácrátót dr. Soltész Zoltán biológus, a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpontjának kutatója. fotó: Czerkl Gábor (CZ) Bors

Fotó: Illusztráció: Czerkl Gábor

Indul a szúnyogmonitor – mi is segíthetünk a veszélyes szúnyogfajok felderítésében, jelent meg a napokban online felületünkön a hír. Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) Ökológiai Kutatóközpontjának projektjében a lakosság is küldhet be észleléseket egy applikáció segítségével, amit mobiltelefon­ra lehet letölteni.

Három szúnyogfajt keresünk

Három inváziós szúnyogfaj: az ázsiai tigrisszúnyog, a japán bozótszúnyog és a koreai szúnyog hazai elterjedtségét vizsgálják a kutatók. 2019-ben írta meg lapunk is, hogy a japán bozótszúnyogot (Aedes japonicus) és a koreai szúnyogot (Aedes koreicus) megtelepedettnek tekintjük, de csak a délnyugati országrész egyes területein. Az ázsiai tigris­szúnyogot (Aedes albopictus) pontszerűen tudták kimutatni néhány településen, megte­lepedése bizonytalan, az időjárás függvénye. Megtelepedésüket 2014 óta vizsgálják országszerte.

Idén még a biológiai irtás sem kezdődött meg, mert hidegek a vizek, de amint megjelennek a vérszívók, várják az észleléseket az egész országból. Inváziós fajok is lehetnek közöttük.
Illusztráció: Karnok Csaba

Idén még hidegek a vizek, 10 foknál kezdenek kikelni

A Szunyogmonitor.hu oldalon körülnézve azt láttuk, Csongrád megyében egyik faj sem tekinthető megtelepedettnek. Az ázsiai tigrisszúnyogot nem messze, Baja környékén észlelték az országban először.

Az idei szúnyogészlelések még váratnak magukra a hideg idő miatt. Tavaly márciusban már megkezdődött a biológiai szúnyogirtás, ami a lárvákat öli meg a szúnyogbölcsőkben.

Tízfokos vízhőmérsékletnél kezdenek el kikelni a petékből.

Születésüknek ezt a titkát Makrai Lászlótól, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. vezetőjétől tudtuk meg: tavaly korábban jött a tartós tavasz, most a napokban még fagypont körül volt a föld hőmérséklete. Idén még nem irtottak tehát, de folyamatosan figyelik a vizek állapotát.

Négyszáz potenciális szúnyogbölcső

400 olyan víztestet tartanak számon Szeged területén, ami potenciális szúnyogbölcső, ezek között még bombatölcsér is van – mondta el Makrai László.

A vizeknek csak egy részét tudják kezelni a biológiai irtás keretében, mert más részük nem közterület, vagy megközelíteni nagyon nehéz.

Ilyenek a hullámtéri területek, írtuk meg tavaly júliusban, amikor a sok vérszívó miatt mégis engedélyezték a légi irtást. A szúnyogokat meghatározni egyébként nem olyan egyszerű, hívta fel a figyelmet Makrai László. Ahogy a Szunyogmonitor.hu-n is olvastuk, még a legfeltűnőbb inváziós faj, az ázsiai tigrisszúnyog is hasonlít egy másik szúnyogfajhoz, a díszes szúnyoghoz.

Miért kell nyomon követni ezeket a fajokat?

Röviden: azért, mert szerepet játszanak több vírus terjesztésében, mint a sárgaláz, a dengue-láz, a Zika-vírus, a Chikungunya-vírus – utóbbi már Európában is okozott járványt. A Szúnyogmonitoron mindhárom faj kártékony tulajdonságairól adnak részletes tájékoztatást. Az ázsiai tigrisszúnyog és a koreai szúnyog egyaránt képes terjeszteni a kutyák és macskák szívférgességét okozó fonalférget is. Mindhárom faj főként talajjal nem érintkező vizekbe rakja petéit, így a kerti szúnyogbölcsők megszüntetése igen fontos lenne a védekezésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában