csak a halaszthatatlan munkákat lehet elvégezni

2021.04.21. 08:58

Ne irtsanak, amíg költenek a madarak

Védett állatok kínhalálát okozhatják a fa- és bokrosirtások a szaporodási, költési időszakban – erre figyelmeztet a Magyar Madártani Egyesület. Kérik az állampolgárokat, ha irtást észlelnek márciustól júliusig, tegyenek bejelentést a kormányhivatalnál.

Farkas Judit

Szeptember-októberre kell tervezni a bozótirtási munkákat, mert akkor kevésbé háborgatjuk az élővilágot. Fotó: Nagy Norbert Fejér Megyei Hírlap

Fotó: Nagy Norbert

A bokros, fás élőhelyekhez kötődő énekesmadarak költési szezonja márciusban megindult a fészeképítéssel, a költés és a fiókanevelés április második felétől június elejéig tart. Számos fajnak másodköltése is van június-júliusban. A tavasz és a kora nyár más állatcsoportok és a növények számára is fontos szaporodási, virágzási időszak – hívta fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) közleménye.

A szakemberek jelezték: a szaporodási, költési, vegetációs időszakban végzett fa- és bokroskivágások súlyos természetvédelmi kockázatot jelentenek.

Az egyesület rávilágított: ez az elmúlt években általánossá váló gyakorlat szakmailag igazolhatatlan, felesleges, káros. A természetvédelmi, az állatvédelmi és az erdőtörvényt is sérti, mert védett állatfajok, köztük gerincesek tömeges sérülését és kínhalálát okozza.

Az MME arra kéri a lakosságot: aki ebben az időszakban irtást észlel, dokumentálja a mobiltelefonjával, és tegyen bejelentést. Küldjön néhány soros tájékoztató e-mailt a megyei kormányhivatal – nálunk értelemszerűen a Csongrád Megyei Kormányhivatal – Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának a természetkárosításról, a helyszín, időpont, cselekmény megadásával.

Szeptember-októberre kell tervezni a bozótirtási munkákat, mert akkor kevésbé háborgatjuk az élővilágot. Fotó: Nagy Norbert, Fejér Megyei Hírlap

Tokody Béla, az egyesület Csongrád megyei titkára idén még nem kapott bejelentést hasonló esetekről. Elmondta: a megoldás az, hogy ezeket a munkálatokat a fent megadott időszak utánra tervezik, szeptember októberre, de már az augusztus is jobb megoldás.

Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. igazgatója úgy tájékoztatta lapunkat, a hasonló nagyobb munkákat a környezetgazdálkodás a szaporodási, költési időszakot elkerülve tervezi.

Halaszthatatlan, kisebb munkákat azonban, ilyen például balesetveszély elhárítása, ebben az időintervallumban is el kell végezni.

Tavaly, megírtuk, védett parti fecskék fészkelőhelyét tették tönkre Mórahalomnál. 150 fészek veszett oda fiókástul, tojásostul. A rendőrség végül tettes hiányában lezárta a nyomozást, amit természetkárosítás miatt folytattak. Ott nem irtásról volt szó: egy használaton kívüli homokbánya homokdombjába fészkeltek be a védett madarak. A párválasztási, költési időszakban az építkezésen, homokbányákban is érdemes sűrű hálóval letakarni a függőleges felületeket, amikbe szívesen befészkelnek a fecskék. A védett madarak költőhelyét tilos háborgatni: ha már beköltöztek, várnia kell a munkának.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában