Berczkiné Kovács Erzsébet rangos elismerést kapott

2021.04.07. 07:00

Példamutatás és humor a siker kulcsa

Számos tantárgy mellett marketingkommunikációt, munkajogot és pszichológiát is tanít a Szegedi SZC Krúdy Gyula Szakképző Iskolában. Bereczkiné Kovács Erzsébet sokoldalúan képzett oktató, szakmai munkáját a közelmúltban Dr. Csada László-díjjal ismerték el.

Tóth A. Péter

Bereczkiné Kovács Erzsébet számára megtiszteltetés az újabb szakmai elismerés, hálás a felterjesztőknek és a támogatóknak.

Fotó: Török János

– Mi vonzotta a pedagógus pályára?

– Nagymamámék mesélték, hogy 4 éves koromban otthon már tantermet alakítottam ki. Ez abból állt, hogy az étkezőasztalhoz tartozó székeket két sorba rendeztem, és én voltam a tanár néni – elmondásuk szerint a szigorúbb fajtából. Talán ekkor kezdődhetett az oktatói pályafutásom. Jóval később, a felsőoktatásban is kipróbálhattam magam, a néhai Tanács professzor úr védőszárnyai alatt, ekkor véglegesen megpecsételődött a sorsom.

– A Krúdyban tucatnyi tantárgyat oktat. A Dr. Csada László-díjat a fogyasztóvédelmi területen mutatott emberi, szakmai és példamutató tevékenységéért kapta. Milyen tevékenységek tartoznak a fogyasztóvédelem területébe?

– Mivel intézményünk két ágazatban (kereskedelem, turizmus-vendéglátás) képez szakembereket, a kollégákkal együtt kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a diákok már az iskolapadban megismerjék a számukra nélkülözhetetlen jogszabályokat, viselkedési formákat. Az ismeretek átadása intézményi szinten történik, hiszen a krúdys kollégák elkötelezetten végzik ezen feladataikat.

2017-ben életre hívtuk a Sikertúra, Sikertörténetek című előadássorozatot, ahol elismert, gyakorló szakemberek mutatkoznak be.

Számos érdekes téma között a fogyasztóvédelem is helyet kapott, mint a mindennapi életünk része. 2019 novemberében iskolánk elnyerte a fogyasztói tudatosságra nevelő iskola címet.

Bereczkiné Kovács Erzsébet számára megtiszteltetés az újabb szakmai elismerés, hálás a felterjesztőknek és a támogatóknak. Fotó: Török János

 

– Milyen képességekkel rendelkezik egy igazán jó oktató?

– Ahol eső és napsütés van, ott szivárvány is lesz. Ahogy Karácsony Sándor remekül megfogalmazta: „A pedagógus nem lehet elkeseredett, megtorpant ember, mert a pedagógusnak egyetlen karizmája van: a jövőbe vetett hit optimizmusa.” Hozzátenném, ha útközben mégis lenne egy-egy buktató, akkor is menjünk tovább, egyéniségünket, személyiségünket megtartva. A példamutatás az elsődleges, mellette elengedhetetlen a humor, illetve a diákok nyelvén való megszólalás és értés. Az empátia is nagyon fontos, az elmúlt évben folyamatosan mentális támogatást nyújtottunk a tanulóknak.

– Mik a nehézségei és szépségei a pedagógus pályának?

– Szakmám folyamatos képzést, megújulást igényel, egy pedagógus soha nem dőlhet hátra. Gyakran nem csak pedagógus feladatkörben mozgunk, hanem „tyúkanyóként” terelgetjük a diákokat az útjukon, munkánk szépségét éppen ez adja. Csodálatos látni azt az ívet, amit 9. osztálytól a végzésig (a 14. osztályig) bejárnak a tanulók, ahogy kinyílnak, megérnek, hogy sikerélményeket élhetnek át, aminek talán egy picit mi is részei lehetünk. Tanárnak lenni igenis jó, még ha időnként küzdelmes is.

– Kilenc év alatt ez a negyedik rangos elismerése, gondolom, tervekben bővelkedik. Szakmailag hová lehet még fejlődni?

– Tanár vagyok, ami inspiráló, mert szeretem a kihívásokat.

Gyakorlatilag az elmúlt 22 évben folyamatosan felsőoktatásban képeztem magam, jelenleg is.

Hiszek az élethosszig tartó tanulásban, véleményem szerint, nincs olyan, hogy készen vagyunk. Alapvetően pörgős, nyüzsgő embernek tartom magam, kiemelten érdekelnek a szervezést, kommunikációt igénylő feladatok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában