Íz helyett a látvány döntött Forráskúton

2021.05.01. 20:29

A verseny volt online, nem a főzés – Galéria

Online pörköltfőző-versenyt hirdetett a forráskúti önkormányzat május elseje alkalmából, de szerencsére csak a verseny volt online, a főzés nem, így a horgásztó partján egy kiváló kakaspörköltet ettünk Tapodi Sándorral és családjával.

Arany T. János

Fotó: Frank Yvette

Fotó: Frank Yvette

Tóthné Gyuris Katalin, akinek virágokkal és dísznövényekkel díszített kertje is megérne egy újságcikket, azt mondta, ő igazi közösségi ember, úgy fogalmazott, szeret ügyködni a falu életében, az Öreg Tyúkok Egyesületének tagjaként sok mindenben benne van.

A Jerney János Művelődési Ház által Garázs-Majális néven rendezett online pörköltfőző-versenyen poénból vett részt, a családnak amúgy is főzött volna.

– A lényeg a családi együttlét, de gondoltam, kemencében biztos nem főznek sokan. Semmi extra nincs benne, cserépedényben készül, ami más ízt ad neki – mutatta. A kemencében a három kakasból készült pörkölt mellett kacsa is sült, desszertnek pedig túrólepényt készített.

A forráskúti Tóthné Gyuris Katalin élénk közösségi életet él, nem volt kérdés, hogy részt vesz az online pörköltfőző-versenyen, kemencében főzte meg a három kakasból készült pörköltet. Fotó: Frank Yvette

Tapodiék a horgásztónál pörköltöztek, ami nem csoda, mert Topogó néven ők üzemeltetik a tavat. Az unokát, Ákost is csak egy rövid időre sikerült elcsalni a horgászbot mellől, hogy sergesse már meg egy kicsit a pörköltet. A pörköltfőzés rejtelmeinek elemzése közben Tapodi Sándorral megbeszéltük, hogy a legjobb íze a csontos pörköltnek van, friss húsból. Ők is kakast főztek, frissen vágták a három, másfél éves állatot, pénteken még szaladgáltak.

– Nem szeretjük a fagyasztott húst. Van a családban egy szállóige, hogy a Titanic vesztét is a jég okozta – kapcsolódott be a társalgásba Sándor felesége, Tünde, a tógazda. Szerintük a lényeg, hogy minden házi és friss legyen, a szombati főzésen a són, borson és a Piros Aranyon kívül minden az volt.

– Mindenből annyit szabad beletenni, hogy ne domináljon. A kakaspörköltnél visszatértem a hagyományokhoz, ahogy öreganyám főzte, nagyobb darabokra vágom a húst – magyarázta vendéglátónk és közben el is készült az étel.

Az online pörköltfőző-verseny résztvevőinek a főzésről és a tálalásról kellett legfeljebb öt képet, vagy két perces videót küldeniük a művelődési háznak legkésőbb hétfő reggelig. A beérkezett pályaműveket a zsűri közönségszavazás elé bocsátja majd a Facebook-on.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában