Változások a kutatóintézetben

2021.05.07. 12:58

Az ELI-t is érinti a modellváltás

Jóváhagyta a lézerkutatással foglalkozó európai intézmények konzorciumi irányítását az Európai Bizottság – mondta a Magyar Nemzetnek Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter.

delmagyar.hu

20200313 Szeged ELI-ALPS Lézeres Kutatóintézet Fotó Teknős Miklós (TEK) Magyar Nemzet képen: Prof. Dr. Szabó Gábor okleveles fizikus, egyetemi tanár, az MTA rendes tagja tölti be az ELI-ALPS lézeres kutatóintézet ügyvezető Prof. Varjú Katalin Tudományos igazgató

Forrás: Teknős Miklós/Magyar Nemzet

Fotó: Teknős Miklós

A lézerkutatással foglalkozó európai tudományos szcénában régóta várt döntést hozott meg a napokban az Európai Bizottság, amikor az Extreme Light Infrastructure (ELI) létesítmények fenntartóiként Magyarország, Csehország, Olaszország és Litvánia mint alapító tagállamok által megpályázott konzorcium megalakulását jóvá hagyta. Az Európai Kutatási Infrastruktúra Konzorciumról (European Research Infrastructure Consortium, ERIC), amelyhez hamarosan a romániai intézmény is csatlakozik, Palkovics László beszélt a Magyar Nemzetnek.

Az innovációs és technológiai miniszter elmondta, ez azért előnyös, mert egyszerűbb lesz adózás és pályázás is, olcsóbb a koordináció és az adminisztráció.

A működtetés során az ERIC-hez érkeznek az infrastruktúrát használó kutatók küldőországainak befizetései, és onnan kapják a működéshez szükséges pénzeket a kutatóközpontok. Vagyis a kutatóközpontok egyazon szervezet irányítása alá kerültek.

A kormány a nemzeti tagság mellett az ELI-HU Kft.-vel is részt vesz a szervezetben, amely vállalat tulajdonosi jogait a Szegedi Tudományegyetemre ruházza át a modellváltás jegyében – hangsúlyozta Palkovics László a Magyar Nemzet cikkében.

A tárcavezető emlékeztetett arra is, hogy az ELI-központok felépítését a „házigazda” országok európai uniós forrásokból finanszírozzák, a hosszú távú működtetést viszont növekvő mértékben az ELI–ERIC-nek kell biztosítania. Ennek a feltétele, hogy kutatók érkezzenek a központba, a küldő országok pedig nemzeti tagdíjukat fizessék be az ERIC-be, de pályázati bevételekkel is számolhat a fenntartó.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában