Helyi közélet

2021.05.14. 08:09

Betegközpontú gyógyítás klinikai gyógyszerészekkel

Kiszűrik a gyógyszeradagolási hibákat, gondoskodnak a parenterális táplálásról, hétfőnként pedig szemcseppeket készítenek. Ilyen és ehhez hasonló feladatokat látnak el a Richter Anna-díjjal kitüntetett klinikai gyógyszerészek Szegeden.

K. A. R.

Érdekes szakmába kalauzoltak tegnap egy online roadshow-n az SZTE GYTK Kabay János Szakkollégium rezidensei: Tóth Melinda, Süli Edina, Selmeci Eszter és Makai Klára. A Richter Anna-díjjal kitüntetett Szimpatikus Klinikusok csapata a klinikai gyógyszerészek munkáját tárta a nézők elé, akik így megtudták például azt, hogy

Szegeden hétfőnként egy speciális laborban szemcseppet és szemkenőcsöt állítanak elő a klinikai gyógyszerészek.

Tehát magisztrális gyógyszereket is készítenek ezek a szakemberek, a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központban már több mint 300 gyógyszer előirata van meg, és azon dolgoznak, hogy ez a szám egyre magasabb legyen, vagyis még több betegközpontú készítményt, kúpot, kenőcsöt, cseppet tudjanak gyártani. A fiatalok elmondták, a helyi gyógyszerkészítés főként az allergiások, érzékenyek ellátásában fontos, valamint ha egyéb betegség miatt módosítani kell egy-egy gyógyszer ízét, méretét és szagát. Emellett azokat a szereket is pótolni tudják így, amelyek már megszűntek vagy készlethiány van belőlük.

Szóba került a betegre szabott gyógyszerosztás is, ami régebben az éjszakás nővérek dolga volt, ma már viszont a klinikai gyógyszerészek végzik automaták segítségével.

Szegeden jelenleg 700 ágyon gyógyszerelnek ezzel az újfajta módszerrel, amellyel kivédhető az adagolási hiba, így magasabb szintű az ellátás. A betegágy melletti gyógyszerészi szolgálatot is a klinikai gyógyszerész végzi, ennek lényege, hogy kiszűrjék a korábbról eredő esetleges gyógyszerelési hibákat, valamint tanácsokat adjanak a páciensnek arról, hogy hazabocsátás után miként folytassa a terápiát.

Mindemellett pedig a klinikai gyógyszerészek gondoskodnak a parenterális táplálásról is, vagyis arról, hogy infúzión keresztül milyen és mekkora mennyiségű tápanyagot juttassanak be a beteg szervezetébe, ha az nem képes az egészségügyi problémája miatt megfelelően étkezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában