2021.05.14. 08:09
Betegközpontú gyógyítás klinikai gyógyszerészekkel
Kiszűrik a gyógyszeradagolási hibákat, gondoskodnak a parenterális táplálásról, hétfőnként pedig szemcseppeket készítenek. Ilyen és ehhez hasonló feladatokat látnak el a Richter Anna-díjjal kitüntetett klinikai gyógyszerészek Szegeden.
Érdekes szakmába kalauzoltak tegnap egy online roadshow-n az SZTE GYTK Kabay János Szakkollégium rezidensei: Tóth Melinda, Süli Edina, Selmeci Eszter és Makai Klára. A Richter Anna-díjjal kitüntetett Szimpatikus Klinikusok csapata a klinikai gyógyszerészek munkáját tárta a nézők elé, akik így megtudták például azt, hogy
Szegeden hétfőnként egy speciális laborban szemcseppet és szemkenőcsöt állítanak elő a klinikai gyógyszerészek.
Tehát magisztrális gyógyszereket is készítenek ezek a szakemberek, a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központban már több mint 300 gyógyszer előirata van meg, és azon dolgoznak, hogy ez a szám egyre magasabb legyen, vagyis még több betegközpontú készítményt, kúpot, kenőcsöt, cseppet tudjanak gyártani. A fiatalok elmondták, a helyi gyógyszerkészítés főként az allergiások, érzékenyek ellátásában fontos, valamint ha egyéb betegség miatt módosítani kell egy-egy gyógyszer ízét, méretét és szagát. Emellett azokat a szereket is pótolni tudják így, amelyek már megszűntek vagy készlethiány van belőlük.
Szóba került a betegre szabott gyógyszerosztás is, ami régebben az éjszakás nővérek dolga volt, ma már viszont a klinikai gyógyszerészek végzik automaták segítségével.
Szegeden jelenleg 700 ágyon gyógyszerelnek ezzel az újfajta módszerrel, amellyel kivédhető az adagolási hiba, így magasabb szintű az ellátás. A betegágy melletti gyógyszerészi szolgálatot is a klinikai gyógyszerész végzi, ennek lényege, hogy kiszűrjék a korábbról eredő esetleges gyógyszerelési hibákat, valamint tanácsokat adjanak a páciensnek arról, hogy hazabocsátás után miként folytassa a terápiát.
Mindemellett pedig a klinikai gyógyszerészek gondoskodnak a parenterális táplálásról is, vagyis arról, hogy infúzión keresztül milyen és mekkora mennyiségű tápanyagot juttassanak be a beteg szervezetébe, ha az nem képes az egészségügyi problémája miatt megfelelően étkezni.