80-85 százaléka meggyógyul a daganatos gyermekeknek

2021.05.05. 07:00

Harangszó jelzi, ha egy kis hős gyógyultan hagyja el a klinikát

A sikeres terápia után megkondul a Remény Hangja Harang az onkohematológiai osztályon, ahol évente 25-30 új beteget diagnosztizálnak. Jó hír, hogy a fiatalok 80-85 százaléka meggyógyul a sikeres kezelések által.

Kiss Anna

Szeged – 2021.05.04. Remény hangja harangot kapott a Gyermekklinika onkológiai osztálya. Képen: Bartyik Katalin csecsemő- és gyermekgyógyász, hematológus, onkológus szakorvos, az SZTE Gyermekklinika Hemato-onkológiai Osztály vezetője. Fotó: Karnok Csaba (KC) – Délmagyarország (DM)

Fotó: Karnok Csaba

Szülői kezdeményezésre, a Reménysugár – a Dél-Alföldi Haematológiai És Onkológiai Gyermekbetegekért Alapítvány és a Velünk vagy Bogi Csoport felajánlásából Remény Hangja Harangot kapott a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Gyermekklinikájának Onkohematológiai Osztálya. Bartyik Katalin, a klinika hemato-onkológiai osztályvezetője lapunknak elmondta, a harangot azok a gyerekek szólaltatják majd meg, akik hősként távoznak a hosszadalmas terápiáról.

Az egyetemi docens hozzátette, a gyermekonkológiai kezelések 6-8 hónapba telnek, ami komoly küzdelem a gyerekeknek, éppen ezért lesz jelentős a harangszó.

Beszámolt arról is, hogy az elmúlt napokban még senki sem húzta meg harangot, de több gyermek is a terápiájának a végéhez közeledik, így hamarosan hallható lesz az első harangszó.

Többen is a terápia végéhez közelednek, így hamarosan hallható lesz a harang. Fotó: Karnok Csaba

Kiemelte, a gyerekek daganatos betegség teljes egészében eltér a felnőttkori betegségtől, mert egészen más szövettani típusok vannak a fiatalok esetében.

Hozzátette, főként a leukémia és az agytumor érinti a gyerekeket, de számos egyéb problémával küzdenek, így például most nyirokcsomó eredetű daganattal is kezelnek beteget.

Rámutatott, a szegedi klinika regionális központ, így a Csongrád-Csanád megyei gyerekek mellett, a Bács-Kiskunból és Békésből érkezőket is itt gyógyítják. Évente 25-30 új beteget diagnosztizálnak Szegeden, míg országos szinten 250-300-at.

Beszélt arról is, hogy a terápiás lehetőségek óriási fejlődésen mentek keresztül, hiszen míg a hetvenes években a fiatalok 15-20 százaléka gyógyult meg, addig ma már 80-85 százalékuk le tudja küzdeni a betegséget a kezelések segítségével. Ehhez fontos az is, hogy időben diagnosztizálják a problémát és elkezdődjön a terápia, ezért a járványhelyzet ellenére zavartalanul zajlik a gyógyítás a klinikán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában