Kormánybiztosi online egyetemjárás

2021.05.03. 18:16

Stumpf István válaszolt az SZTE modellváltásával kapcsolatos kérdésekre

Május 3-án online találkozóra, kötetlen beszélgetésre hívta a Szegedi Tudományegyetem polgárait Stumpf István. A modellváltás koordinációjáért felelős kormánybiztos a konferencián közölte az alapítványi kuratórium tagjainak személyét is.

Koós Kata

Stumpf István szerint a modellváltás tétje a hazai felsőoktatás nemzetközi versenyképességének biztosítása és megerősítése. Archív fotó: Török János

Fotó: Archív fotó: Török János

A Szegedi Tudományegyetem költségvetési intézményből állami alapítású vagyonkezelő alapítvány által fenntartott, közhasznú szervezetként működő felsőoktatási intézménnyé alakulásának témájában szervezett online konferenciát Stumpf István, a modellváltás koordinációjáért felelős kormánybiztos hétfőn az egyetemi polgárok számára.

Stumpf István szerint a modellváltás tétje a hazai felsőoktatás nemzetközi versenyképességének biztosítása és megerősítése. Archív fotó: Török János

Mérföldkő

A megbeszélés elején röviden összefoglalta a modellváltás előnyeit, amelyet nemzetstratégiai jelentőségű ügyként említett. Mint mondta, tétje a hazai felsőoktatás nemzetközi versenyképességének biztosítása és megerősítése.

– Mérföldkőhöz érkeztünk. A 21 modellváltó egyetem révén létrejött egy olyan konglomerátum, amely alapvetően meghatározza majd a magyar felsőoktatás jövőjét.

A modellváltás lehetőség arra, hogy az egyetemek kiszabaduljanak az állami gazdálkodás szigorú, bürokratikus szabályaiból és a közszolgálati helyett egy szabadabb munkaviszony jöjjön létre.

Nagyobb szabadságot kapnak az egyetemek intézményi, szervezeti, pénzügyi, bérgazdálkodási értelemben és a szakmai autonómiájuk is szélesebbé válik – hangsúlyozta a kormánybiztos.

Kuratóriumi tagok

Stumpf István a megbeszélésen ismertette az alapítványi kuratórium tagjainak személyét is. Ennek elnöke Szabó Gábor, az SZTE prorektora lesz, mellette helyet kap a kuratóriumban Trócsányi László, korábbi alkotmánybíró, igazságügyminiszter és jelenlegi Európai Parlamenti képviselő, a Magyar Jogász Egylet elnöke; Nagy Anikó, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet főigazgató főorvosa, volt egészségügyi államtitkár; Hegedűs Éva, a Gránit Bank Zrt. elnök-vezérigazgatója, valamint Lantos Csaba, a Lantos Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója.

– A kuratórium összetétele egyértelműen azt mutatja, hogy a kormányzat, az alapító, illetőleg a fenntartó kiegyensúlyozott viszony létrehozására törekedett. Tehát, hogy az akadémiai és az üzleti megközelítés, a helyi lokális kötődés, az egyetem képviselete mind jelen legyen a kuratórium összeállításában – fogalmazott a kormánybiztos.

Kérdések és válaszok

A megbeszélés második felében az előzetesen regisztrált egyetemi polgároknak lehetőségük volt feltenni a modellváltás kapcsán felmerülő kérdéseiket. Megtudhatták többek között, hogy az átállás tervezett időpontja augusztus 1., hogy a kormány a korábbiaknál még határozottabban köteleződik el a felsőoktatás finanszírozását illetően, szeptembertől új, teljesítmény alapú finanszírozási modellt vezetnek be, valamint jelentős béremelést terveznek az egyetemi oktatói szférában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában