Lesz tánc és zene is

2021.06.18. 20:36

A régi hagyományokat idézik fel a vásárhelyi aratóünnepen – Fotók

Ismét megrendezi hagyományos aratóünnepét a vásárhelyi Csúcsi Olvasókör, egy év kihagyás után. Június 26-án, szombaton reggel lovas kocsival indulnak a legények kaszálni a Rárósi út menti szántóföldre.

T. Sz.

Utoljára 2019-ben tarthatták meg a hagyományos aratóünnepet Vásárhelyen. Fotó: BFMK

„Erre megindul a nagy sereg tarkázva párosan, ének- s néha zeneszóval mezőföldről, bemennek a faluba az uraság házához vagy gazdatisztje lakához, ott átnyújtják a kalászkoszorút, s jót kívánnak. Erre kezdődik a vacsora, ivás, táncz, mely néha estétől reggelig tart. Ha a gabona jól fizetett, jó dolga van az aratóknak, ha nem, akkor még koszorút sem kötnek”

– írta Réső Ensel Sándor népszokásokról szóló írásában egy meg nem nevezett alföldi helység aratóünnepéről. A jeles eseményhez kötődő néphagyományokat eleveníti fel ismét az a nyolc pár, akik kézi eszközzel kaszálják a gabonát a Csúcsi Olvasókör rendezvényén június 26-án, szombaton dél­előtt. Lovas kocsikkal vonulnak a helyszínre, ahol annak rendje és módja szerint nekilátnak a munkának.

– Eleinkhez hasonlóan, a csapat lovas kocsikon indul a kijelölt területre, a Rárósi útra. Ott a gazdák a szokásrendet felelevenítve megegyeznek, hogy mennyiért végzik el az aratást

– mondta Kiss Imréné Erzsike, az olvasókör elnöke az eseményről.

Hozzátette: hatalmas öröm látni, hogy az idősebb generáció mellett a fiatalok is szívesen részt vesznek az aratáson. Ez hatalmas dolog, hiszen ők viszik tovább a hagyományokat. Általuk él tovább a múlt öröksége. A gyerekek pedig magyar ruhába öltözve őrzik az aratáskor a kenyeret, amelyet a szentelés után szétosztanak majd a jelenlévőknek.

Utoljára 2019-ben tarthatták meg a hagyományos aratóünnepet Vásárhelyen. Fotó: BFMK

A szántóföldi program végeztével a további programok helyszíne ismét az olvasókör és környéke: 14 órától fellép a ­ZitheRandom, 15 órától az Árendás Néptáncegyüttes Csillagocska csoportja, 15 óra 30 perctől a Csiga duó, 16 óra 30 perctől pedig Kónya Krisztina és Szélpál Szilveszter operett slágerekkel. A kicsiket kosaras körhinta várja, az ingyenes rendezvény idején kézművesvásárt tartanak a Rákóczi utcában.

 

Másnap, június 27-én, vasárnap pedig mindjárt a Csúcsi Búcsú követi az ünnepet: 10 órától a Hódmezővásárhelyi Koncertfúvós Zenekar térzenéje és a Crystal Dance Club mazsorett bemutatója látható, hallható. Galambos Kornélné Katalin közösségfejlesztő lapunknak elmondta: már harmadik éve színesítik kulturális programokkal a hagyományos aratóünnepet. Az idei igazán különleges hétvége, mert július 25-től 27-ig szintén itt rendezik meg az olvasókörök országos találkozóját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában