szeged

2021.06.21. 15:47

Börtönbe küldték a postán és virágüzletben rabló jogászt

Hat év börtönbüntetésre ítélte a Szegedi Törvényszék azt a szegedi jogászt, aki tavaly egy pisztollyal megpróbált kirabolni egy postát, két nap múlva pedig egy virágboltból zsákmányolt ötezer forintot. Az ítélet nem jogerős.

S. Z.

20200521 Szeged Valaki megpróbálta kirabolni Szegeden a Csongrádi sugárúti postát. Fotó: Frank Yvette FY Délmagyarország Képen: rendőrök helyszínelnek.

Fotó: Archív fotó: Frank Yvette

Fegyveres rablás, lőfegyverrel visszaélés, valamint kényszerítés miatt ítélte hat év börtönbüntetésre a Szegedi Törvényszék azt az 52 éves férfit, aki egy postát és egy virágboltot is megpróbált kirabolni még tavaly.

Fotó: Archív fotó: Frank Yvette

Először, május 21-én a Csongrádi sugárúti postára ment be. Előtte magához vett egy pisztolyt, napszemüveget és szájmaszkot vett fel. Odalépett az egyik ügyfélablakhoz, a betárazott pisztolyt rászegezte a postásnőre, és pénzt követelt. Innen azonban nem tudott pénzt elvinni, mert a postán dolgozók kihasználták a figyelmetlenségét és a hátsó ajtón kimenekültek az épületből, majd segítséget hívtak. A postásnő a múlt heti tárgyaláson arról beszélt, hogy a rablási kísérlet körülbelül négy percig tarthatott. Amikor a támadó bement a postára, más ügyfél nem volt az épületben. Mire a nő felnézett, a férfi egy fegyvert fogott rá, és egy nejlonzacskót adott neki, hogy abba pakolja a pénzt.

A korábban a hódmezővásárhelyi polgármesteri hivatal­ban jogászként dolgozó férfi két nappal később egy szegedi virágüzlet bevételét próbálta fegyverrel megszerezni, azonban az üzlet hátsó részében tartózkodó alkalmazott telefonon hívta a rendőrséget, így innen ötezer forinttal távozott. A vi­­rágbolt kirablása után fröccsözni ment, egy kocsmában csaptak le rá a rendőrök.

A MTI által idézett pszichiátriai szakvélemény szerint a vádlott személyisége rendszeres napi alkoholfogyasztása miatt megváltozott, hangulatzavara miatt korábban pszichiátriai kezelés alatt állt, gyógyszereket is szedett, de azt abba hagyta.

A bűncselekmények elkövetésekor pedig enyhe fokban korlátozott volt a beszámítási képessége.

Kóbor Jenő bíró az ítélet indoklásakor azt mondta, hogy a vádlott a postarablástól önkéntesen elállt, amikor a postán egyedül maradt, és bár lehetősége lett volna rá, semmit nem lopott el, hanem elhagyta az épületet.

A döntés ellen az ügyészség fellebbezést jelentett be, súlyosítás érdekében. A vádlott és védője pedig fellebbezésében a kiszabott büntetés enyhítését kérte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában