A kifutó műanyag készleteket még elhasználhatják

2021.06.08. 09:02

Csak a forgalmazás tilos, használni továbbra is lehet

Júliustól betiltanak egy csomó műanyagot. Tilos lesz a forgalmazása például a műanyag evőeszközöknek, tányéroknak, és a polisztirol hab ételtároló dobozoknak és poharaknak. A trükk, hogy csak a forgalmazás tilos, a meglévő készleteket el lehet használni. A környezettudatos vásárló pedig már most saját edénnyel érkezik.

Arany T. János

Szeged 2021.06.07. mûanyag ételhordók a Fehértói Halászcsárdában fotó: Kuklis István Délmagyarország DM KI

Fotó: Kuklis István

Ebédidő Szeged legnagyobb és legforgalmasabb halászcsárdájában, a Fehértóiban. A halászcsárdában egymásnak adják a kilincset, akik nem ülnek le a teraszon. Műanyagból látni eldobhatósat is, polisztirolt és újrahasznosítottat is. Nem so­káig lesz ez így.

Tilos a forgalmazás

Bejárta már a magyarországi sajtót a hírt, megírta a Magyar Közlöny, hogy július elsejétől tilos lesz forgalomba hozni bizonyos egyszer használatos műanyagtermékeket.

A jogszabály szerint ezekre vonatkozik a tilalom: fültisztító pálcika, evőeszköz, azaz villa, kés, kanál és evőpálcika, tányér, szívószál, italkeverő pálcika, léggömbökhöz való pálca.

Polisztirolból készült ételtároló edény, azaz ételtartó, különösen az olyan doboz, tetővel vagy anélkül, amely az elviteles, vagy helyben fogyasztandó készétel tárolására szolgál. De tilos lesz egyes műanyag hordtasakok forgalomba hozatala is, ám a vastag, sokszor használható műanyag zacskókra nem vonatkozik a rendelet.

A Fehértói Halászcsárdában többször használható műanyag edény jár a halászléhez, amit legközelebb magával hozhat a vendég. Fotó: Kuklis István

Aki okos, bevásárol

– Csak a forgalmazás van megtiltva, ami azt jelenti, hogy ha valakinek van még raktáron műanyag kanala, azt elhasználhatja, de aztán beüt a vég. Illetve, aki okos, az most egy kicsit bevásárolt ezekből – ma­­gyarázta Frank Sándor csárdagazda, aki több szegedi, egy budapesti és a győri halászcsárdát is igazgat.

– Megpróbáljuk kiváltani ezeket az anyagokat. Amikor lehet, papírral dolgozunk: papírtálcára tesszük a rántott húst, amit papírba csomagolunk – kezdte sorolni, de a halászlét nem lehet papírba csomagolni.

Fotó: Kuklis István

Tessék hozni otthonról!

– Vannak olyan műanyag tá­­rolóink, amelyek többször használatosak. Aki elvitelre kér ételt, hozzon edényt otthonról. Az nem elég, ha mi környezettudatosak vagyunk, a vendégek részéről is elvárás – tette hozzá a mesterszakács, aki szerint az új környezetbarát eszközök árai az egekbe szöknek majd, az újrahasznosítható műanyaghoz pedig mosószer és munkaerő kell, ami drágítja az ételt, vagy csomagolási dí­­jat kell bevezetni.

Vannak már környezettudatos vendégek, egy szatymazi fiatalember jó­kora műanyag edénnyel érkezett, azt mondta, egyszer ebben kapta itt a halászlét, azóta ezt használja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában