Szokatlan forróság

2021.06.23. 09:59

Ma és holnap egyaránt megdőlhet a melegrekord

Júniushoz képest szokatlan forróság vár ránk ma és holnap, minden bizonnyal megdől majd a napi és a havi melegrekord is. Pénteken jön az enyhülés, ám még így is 30 fok körül maradnak majd a hőmérsékleti maximumok.

T. K.

Szeged 2021.06.22. hõség a városban fotó: Kuklis István Délmagyarország DM KI

Fotó: Kuklis István

Csütörtök estig hőségriadó van érvényben, a meteorológiai szolgálat pedig szinte a fél országra harmadfokú figyelmeztetést adott ki. A mai és a holnapi nap szokatlanul nagy hőséget hoz: minden bizonnyal mindkét napon megdől majd a napi melegrekord. Az eddigi legforróbb időjárás eddig ezeken a napokon 2002-ben volt: június 23-án 36,2, 24-én pedig 38,1 fokot mértek. Utóbbi az erre a hónapra vonatkozó abszolút rekord is volt, vagyis soha nem mértek még ennél magasabb hőmérsékletet júniusban. Az idei év azonban minden bizonnyal felülírja ezeket, ugyanis ma és holnap is melegebbre számíthatunk.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Szegedi Magaslégköri Obszervatóriumának tájékoztatás szerint a szerdai és a csütörtöki napot egy szóval a forróság jellemzi majd. Csongrád-Csanád megyében mindkét napon 38 fok körül várható a legmelegebb órákban a hőmérséklet, ez azonban a hivatalos mérési pontokra vonatkozik, amelyek árnyékban, jól szellőző helyen, 2 méter magasságban vannak. Vagyis egy belvárosi, betonos részen, főleg napon ennél sokkal melegebb lehet. A helyzetet tovább rontja, hogy jelenleg a levegőben is rengeteg a por, amely a Szahara felől érkezett térségünkbe.

Árnyékban is 38 fok várható. Fotó: Kuklis István

A változást a pénteken ér­kező észak-nyugati szél hozza, utána alacsonyabb hőmérsékletű levegő szivárog térségünkbe. Ez azonban nem hoz jelentős lehűlést: megyénkben harminc fok közelében lesz a hőmérséklet egész hétvégén, emellett egy-két zivatar is előfordulhat.

A tartós hőség főleg a gyere­keket, az időseket és a krónikus betegeket veszélyezteti, de az egészséges szervezetet is megterheli a hőhullám. Szakemberek azt javasolják, hogy 11 és 15 óra között senki ne menjen ki a napra, a legmelegebb órákban lehetőleg tartózkodjunk árnyékban, hűvösben. Ha er­­re nincsen lehetőség, akkor is érdemes védeni magunkat a nap sugaraitól. Egyrészt a leégés ellen napkrémmel, másrészt mindenképpen ügyel­jünk arra, hogy a fejünk takarva legyen. Ilyen hőségben ugyanis az ember könnyen kaphat hőgutát vagy hősokkot. Vízhajtó hatásuk miatt érdemes kerülni a koffeintartalmú italokat és tanácsos napi leg­alább 2-3 liter vizet fogyasztani a kiszáradás ellen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában