Szeged Ifjú Tehetsége díjat kapott Ludányi Levente

2021.06.10. 19:45

Szenvedélye a fizika

Az SZTE Gyakorló Gimnázium végzős tanulója a közelmúltban a Nemzetközi Csillagászat és Asztrofizika Diákolimpián szerzett ezüstérmet. Kopasz Katalin tanárnő szerint Ludányi Levente páratlan céltudatossága és kitartása is példaértékű.

Tóth A. Péter

Ludányi Levente olyan munkát szeretne majd, amely mindennap szellemi kihívást okoz. Fotó: Frank Yvette

Fotó: Frank Yvette

– Mint az élsportban, itt is so­­kat kell edzeni, sok, a témával kapcsolatos könyvet kell ol­­vasni. Mivel az a cél, hogy az egyik legjobb legyek a világon, a középiskolán lényegesen túlmutató könyvekkel is meg kell barátkozni – mondta lapunknak Ludányi Levente. Hozzátette, az előző évek olimpiai feladatainak a megoldása is hasznos a versenyekre való felkészülésben.

Kifejtette, először a magyar diákolimpiai csapatba kell bekerülni, és közösen felkészülni a táborokban. A csapat vezetői és felkészítői mind komoly munkát tesznek az alkalmakba, az aktív részvétel és a tananyag elsajátítása kulcsfontosságú.

Céltudatos tehetség

– Ilyen céltudatos gyerekkel ritkán találkozom. Le­­vente még kilencedikben találta meg magának az elméleti fi­­zikát, ez egy egé­­szen páratlan választás egy ilyen korú diáktól. Tanulónk már korán nagy lendülettel kezdett önállóan plusztanulmányokat folytatni. Elsős egyetemistáknak szoktam egy bevezető könyvet ajánlani, ezt kérte el tőlem kilencedikes korában, majd rengeteg matematikát tanult azért, hogy jobban értse az elméleti fizikai kérdéseket – mesélte Kopasz Katalin tanárnő, Ludányi Le­vente tanára.

Ludányi Levente olyan munkát szeretne majd, amely mindennap szellemi kihívást okoz.
Fotó: Frank Yvette

A diákot négy fizikatanár se­­gítette az iskolában.

– Egy idő után mondtam neki, hogy ne is jöjjön be az adott órára, inkább üljön le egy csendes zugban, és csinálja a saját dolgát. Ennyivel előrébb járt már akkor a többieknél – tette hozzá a pedagógus.

Absztrakt matematika

A problémamegoldást a versenyeken is lehet gyakorolni. Levente középiskolás évei alatt sok versenyen vett részt mind matematikából, mind fizikából. Úgy véli, egy-egy nehéz problémán való gondolkodás folyamata univerzálisan igaz minden tantárgyra, ez egy fontos képesség.

– A csillagászat- és asztro­fizika-olimpia nem mutatja, de kedvencem a matematika. Nagyon érdekesnek és szépnek tartom a különböző absztrakt matematikai objektumok való világbeli megnyilvánulását. Ugyanakkor ezek miatt az érdekes, néha megdöbbentő pillanatok miatt szeretem az elméleti fizikát is. A csillagászattal szerettem volna növelni a látómezőmet, és a fizikának egy sokkal kísérletibb ágát megismerni. Ez a tudományág más mérettartományokban mozog, mint az eredeti fő érdeklődési köröm, a részecskefizika – fejtette ki.

Irány Franciaország

– Ősztől Párizsban fogom az alapképzést elvégezni a neves École Polytechnique egyetemen, majd a mesterdiplomát és a dok­­torit szeretném megcsinálni. Később, ha már jobban belemerültem, akkor meglátom, hogy matematikával vagy elméleti fi­­zikával kapcsolatban végezzek-e önálló kutatásokat. Olyan munkát szeretnék, ami mindennap szellemi kihívást okoz, mind­emellett izgalmas problémákon dolgozhatok. Érezni akarom, hogy mindennap értelme van, hogy felkelek. Úgy gondolom, folyamatosan fejlődnöm kell, hogy az erős mezőnyben a továbbiakban is eredményes lehessek – ismertette távlati terveit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában